Bezoekers

Volgers

maandag 29 november 2021

Mams en de digitale wereld

 Ondanks de hoge leeftijd van mams maakt ze nog altijd gebruik van de digitale snelweg. Tot een paar jaar geleden nog draaide ze er haar hand niet voor om iemand een verjaardagskaart te sturen via een online kaartenservice die dan netjes bij de jarige door de brievenbus viel. Toen ik haar het kunstje eenmaal had geleerd werd ze er grootgebruiker van. De ontvangers van de kaarten waren er steeds weer verbaasd over hoe tante en/of oma dat deed. 

Van de ene website surfde ze naar de ander en ze ontdekte nog veel meer. Ze maakte kalenders met leuke foto's erop. Koffiebekers met een foto erop en sleutelhangers, pennen. Niets was er meer een geheim voor haar. Met Sinterklaas kregen we allemaal een leuke koffiebeker met onze eigen foto erop. 

Ik nam de mijne mee naar mijn werk en schepte dan op met mijn knappe mams die dat zo maar gemaakt had voor mij en ook voor andere familieleden. Als ik haar de verhalen dan vertelde die ik kreeg te horen van mijn collega's dan kon ze maar niet begrijpen dat die het zo'n wonder vonden dat iemand van begin 80 zoiets kon. "Dat is toch helemaal niet moeilijk, " zei ze dan. Natuurlijk glunderde ze wel.

Mams zocht telefoonnummers op bij detelefoongids.nl en via google en kwam zo bij allerlei instanties terecht waarvan ze dacht dat die haar tekort hadden gedaan of hadden vergeten. Eenmaal de betreffende persoon aan de telefoon vroegen ze haar hoe ze aan hun nummer kwam en dan antwoordde ze heel nonchalant, " natuurlijk via google mijnheer. Dat is toch niet zo moeilijk."  

De laatste tijd wordt dat allemaal wat minder en weet mams niet meer wat ze met google aan moet en een telefoonnummer opzoeken is een groot raadsel voor haar net als iemand een verjaardagskaart sturen. Ze is het helemaal kwijt.

De laatste tijd heeft mams steeds meer last van restaurants die haar nieuwsbrieven sturen. Ze gaat namelijk graag uit eten. "Je hoeft ergens maar 1 keer te zijn geweest," zegt ze dan "en ze blijven me post sturen." Op mijn vraag of ze soms op de site van het restaurant is gaan kijken antwoordt ze dan steeds "Nee hoor, ik doe niets. Ze sturen het me steeds weer. Ze blijven me bekruipen en sturen me steeds hun nieuwe menu's. Wat heb ik daar nu mee te maken." 

Het is onbegrijpelijk voor haar maar wat mams nog heel goed kan is haar boodschappen online bestellen bij de Albert Heijn en de Plus. Zolang ze dat maar blijft herhalen dan zal ze het niet snel vergeten.

Die mams toch. Ik vind het maar knap van haar en hoop dat als ik ooit zo oud mag worden ik nog zo zelfstandig mijn leven kan leiden.

6 opmerkingen:

  1. Wat een leuk en lief verhaal over je moeder. Ik deed tot kort vrijwilligers werk in een tehuis en merkte dat de mensen die overal nog belangstelling voor hebben een veel leuker en gezonder leven hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Mijn moeder zegt me dat nog steeds dat ze zo blij is dat wij haar geleerd hebben om met computer enz om te kunnen gaan. Ze voelt zich hierdoor ook nooit eenzaam.

      Verwijderen
  2. Mijn moeder van 87 heeft de laatste tijd ook last met computeren. Zwager krijgt de schuld: hij zit aan alle knoppen en maakt alles kwijt! Maar ik denk eerder dat het aan moeder zelf ligt. Het wordt te ingewikkeld voor haar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mevrouw W. jouw zwager is al net zo zoveel als ik. Ik schijn ook altijd alles helemaal anders te maken :)

      Verwijderen
  3. Je blog heb ik pas sinds kort ontdekt en vind het leuk hoe je schrijft.
    Mijn moeder was 90 toen mijn vader overleed en ze wilde graag haar bankzaken zelf blijven doen, ze had zich nooit met bank en andere administratie bemoeid. Was toen nog zo as je in 1049 ben getrouwd.

    Met een simpele tablet en veel geduld van mijn dochter heeft ze heel veel bijgeleerd. We kregen regelmatig 5 euro overgemaakt omdat ze moest oefenen šŸ¤£
    Faceboek vond ze ook leuk en al met al heeft ze er nog een paar maanden zich mee vermaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot, dank je wel.
      Ook mijn moeder is lid van facebook. Zo blijft ze een beetje "bij" hihi. Leuk toch dat het kan en dat jouw moeder er nog een mooie tijd mee heeft gehad. Mijn moeder zegt altijd. "Ik ben nooit eenzaam ook niet in de corona-tijd." Dat is toch prachtig.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.