donderdag 11 augustus 2022

Waren ze nu tevreden?

Vandaag zijn we weer fris en monter op pad gegaan en de stapjes zijn weer gemaakt. Geen 10.000 deze keer maar de 8.000 hebben we toch wel gehaald.

We zijn nu in Boizenburg/Elbe aan gekomen en wat me dan opvalt zijn al die huizen/huisjes en gebouwen die gemaakt zijn van de bekende rode bakstenen. In Zweden zag ik ze ook wel maar hier in de vroegere DDR zien we zo volop.

Als ik dan de straten zie met de kleine huizen en kleine ramen en voordeuren waar Lief niet eens rechtop door naar binnen zou kunnen lopen omdat ze zo laag zijn dan denk ik hadden de mensen het hier nu goed? Waren ze tevreden?
Het wegdek is niet geteerd maar bestaat uit keien die in het cement liggen. Het loopt vreselijk en vaak loop ik net als een dronkenman te waggelen. 


Als ik deze huisjes zie dan denk ik aan armoede.


We kwamen toevallig langs het Heimat museum en daar zijn we natuurlijk even binnen gelopen. Foto's daarvan kun je zien op mijn reisblog bij 11 augustus.

Die mensen, de Ossies, bleven gewoon achter bij de rest van Duitsland, de Wessies.
Zijn of waren deze mensen nu door dit strakke regime zoveel beter dan wij? Ik geloof er niets van.

Het is wat Poetin nu eigenlijk weer wil. Het westen is losgeslagen en ergens is dat ook wel zo.
We kunnen er uren over praten en veel mensen die wij op onze reis zijn tegen gekomen hield het bezig. Rusland en de OekraÏne en nu weer China en Taiwan.

Dat gaat niet goed zo lieve mensen, dat gaat helemaal niet goed.

Er wordt veel gepraat over het klimaat en we moeten er wat aan doen voor onze kinderen en kleinkinderen maar ik denk dat we nog eerder aan Rusland, Oekraïne, China en Taiwan kunnen denken. Een wereldoorlog hangt ons boven het heeft denk ik ondanks dat we het niet meer willen. Er zijn mensen die willen macht hebben en daar zal alles voor moeten wijken.
2 opmerkingen:

  1. Machtshonger is van alle tijden. Het verhaal gaat dat Julius Caesar in zijn functie als quaestor van de Romeinse provincie Spanje stinkjaloers was op Alexander de Grote, want die had op diezelfde leeftijd (midden dertig) al een heel wereldrijk weten te veroveren. Dat hij ls quaestor de eindverantwoordelijke was voor het reilen en zeilen in en van Spanje op die leeftijd werd gemakshalve vergeten. Tomeloze ambitie die realistisch denken verhinderde, was zijn drijfveer. Later zouden nog velen hem navolgen. Je kunt er een aardig rijtje van maken; Napoleon, Lenin, Stalin, Hitler, Mao, Milosevic, Poetin, Xi Ping, Trump en nog vele anderen.
    Allemaal gedreven door machtshonger. Ik vind hun gedrag vaak van twee kleuters die je een doos met lego geeft met de opdracht de inhoud eerlijk te delen. Voor je het weet krijgen ze ruzie om een blauw blokje dat ze beide hebben willen. Kleuters kun je nog leren om de onzin van hun ruzie in te zien en de meesten onthouden die lessen ook. De problemen komen van de mensen die zich die lessen niet ter harte genomen hebben. Dat worden de toekomstige tirannen of CEO's van grote berdijven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.