Bezoekers

Volgers

zondag 27 november 2022

Zo gezellig

Gisteren hebben we een heerlijke dag gehad. We waren uitgenodigd bij campervrienden in het Duitse Schleiden en wat zijn we verwend geworden. Dit is niet meer goed te krijgen met 1 dag vasten wat eten betreft maar wel een hele week 😁

Onze gastvrouw had een hele maaltijd klaargemaakt. Ze had dag ervoor de hele dag in de keuken gestaan. In Duitsland is het de gewoonte hoorden we dat je alles zelf maakt voor je gasten als je hun dat waard vind. Alles maar ook alles wordt dan zelf gemaakt. De verrukkelijke ree die we op ons bord kregen hadden ze net nog niet zelf geschoten maar wel iemand uit de straat.
De appelmoes was zelf gemaakt van zelf geplukte appels.

De wijn was gekocht 😀 want een eigen wijngaard hadden ze niet 😉 en ook de kaas die we na het eten kregen was niet van een eigen koe 😆

Maar de rest was allemaal zelf gemaakt en het was heerlijk.

Onze gastvrouw was 3 dagen bezig geweest met de kerstdecoratie in huis en zij was niet de enigste want in de straat zagen we overal lichtjes buiten in boompjes en aan vensterbanken. 

De kerstboom stond nog niet maar er waren prachtige Amaryllissen in vazen geschikt met dennengroen erbij. 
De tafel was helemaal gedekt in kerstsfeer met prachtig servies en tafelzilver en de kristallen glazen met stoffen servetten maakten het helemaal af.

Dan merk je de cultuurverschillen op. In Nederland kom je dit niet meer zo vaak tegen. Eigenlijk vind ik dat best wel jammer. We weten niet meer beter maar als je het dan allemaal weer ziet, zo'n prachtig gedekte tafel, dan kan ik van genieten en krijg zin om ook weer eens heerlijk groots uit te pakken. Gewoon voor ons, voor ons tweetjes een heerlijk dineetje klaar maken en een mooie gedekte tafel te maken.

Met Kerstmis zelf gaan we uit eten maar een dagje er tussen in prikken voor een diner voor 2 moet zeker kunnen ............

6 opmerkingen:

  1. Leuk idee om er eens samen wat mooi aan tafel van te maken.
    Wij lunchen alleen aan tafel en dan kan het natuurlijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eten dat met liefde en aandacht gemaakt is smaakt altijd al beter en als er ook nog veel aandacht besteed wordt aan de 'randzaken', zoals de tafelschikking, etc. dan maakt dat de beleving helemaal compleet. Dan mag zelfs aan het eten zelf nog het een en ander mankeren, maar de totale beleving compenseert dat wel. Lichtkans dat ik zelfs nog van de wijn gedronken zou hebben, ondanks dat ik het afschuwelijk spul vind.
    Je merkt vaak ook meteen aan een restaurant of ze je een bord eten serveren, of dat je uit eten gaat en hun gast bent. In het ene geval betaal ik alleen het eten en in het andere geval krijgen ze een royale fooi. Ook een beetje ter compensatie voor het feit dat eega, noch ik, wijn- noch bierdrinkers zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als wij met z’n allen samen eten wordt de tafel wel mooi gedekt. Niet als we samen stamppot, shoarma of soep eten, maar anders wel. Wijnglazen, servetten, het mooie servies, dekschalen ipv de pannen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gezellig is dat aan een mooi gedekte tafel. Wij doen dat ook wel en zetten nooit een pan op tafel maar zo'n mooie kersttafel ga ik zeker ook nog maken.

      Verwijderen
  4. Als we samen eten dekken we de tafel met placemats, servetje, karaf water. Wel gaan de pannen zo op tafel. Met visite pakken we altijd uit, doen we alles in schalen, hebben we mooie glazen en mooie servetten. Ook maken wij alles zelf. Daar hebben de gasten, maar wij zelf óók, plezier van en in. Van anderen verwachten we het niet en het is net zo gezellig zonder poespas. In onze vriendenkring hebben we mensen die goed kunnen koken en dan is het sowieso een genot om daar te gaan eten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij eten ook iedere dag met placemats en servetten maar het tafelzilver blijft in de kast want dat kan niet in de vaatwasser maar als we eters krijgen dan haal ik het meestal te voorschijn en ook de mooie wijn- en water glazen. Ik geniet daar altijd weer van.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.