vrijdag 25 november 2022

Heel bijzonder

Een loodgieter uit het Schotse Edinburgh kon zijn ogen niet geloven toen hij tijdens werkzaamheden onder een houten vloer opeens een fles zag liggen. Daarin zat een boodschap verstopt uit 1887, afkomstig van twee mannen die de vloer ooit hadden gelegd.

De loodgieter, Peter Allan, was afgelopen week aan het werk in het huis van Eilidh Simpson. Hij moest op de eerste verdieping een radiator van de ene muur naar de andere muur verplaatsen. Om te controleren waar het leidingwerk lag, moest hij de vloer openbreken.

'Kan het nog niet geloven'

Dat ging niet gemakkelijk, want onder de vloer van Simpson lag nóg een vloer. Hij sneed daar een stuk van weg, en zijn mond viel open. "De kamer is 3 meter bij 4,5 meter. Ik sneed de vloer op een willekeurige plek open en precies daaronder lag de fles. Ik kan het nog altijd niet geloven", zei loodgieter Allan

Allan riep gelijk naar beneden waar Simpson was. "Kijk wat ik onder je vloer heb gevonden", zei hij. Ook zij was compleet verrast en besloot de fles pas open te maken als haar kinderen (8 en 10 jaar) thuis waren. "Toen ik ze vertelde dat ik een fles in ons huis had gevonden, waren ze heel opgewonden en ze dachten dat er misschien wel een schat in zou zitten", zei Simpson.

Fles kapot geslagen

Simpson probeerde met een pincet en een mes het briefje er voorzichtig uit te halen, maar helaas begon het te scheuren. Daarom besloot ze de fles kapot te slaan, zodat het briefje niet verder kapot zou gaan. "Ik voel me er verschrikkelijk over dat ik zo'n oude fles kapot heb gemaakt, maar het was de enige manier."

Nadat ze het handschrift van 135 jaar geleden wisten te ontcijferen, konden ze het bericht lezen: "James Ritchie en John Grieve hebben deze vloer gelegd, maar ze dronken de whisky niet. 6 oktober 1887. Wie deze fles vindt, kan denken dat wij zijn opgegaan in stof."

Simpson zal het briefje en de scherven van de fles bewaren en in het huis ophangen. Ook zal ze samen met haar gezin een nieuwe fles onder de vloer verstoppen met een eigen boodschap erin.
Het lijkt me echt geweldig om zoiets te vinden van vorige bewoners en al helemaal als het ook nog eens uit een ander tijdperk komt.
Ik moest dit bijzondere bericht met jullie delen. Van zoiets kan ik alleen maar dromen ........................


4 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal, in ons Franse huis heb ik in de tuin wel een paar flessen opgegraven, een hele kleine 4 cm is afgeplat en kan liggen met hals iets omhoog en daar heb ik dan een bloem in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch leuk Lot om zoiets uit je Franse tuin te graven. Wie weet hoe lang ze er al lagen.......

   Verwijderen
 2. Mooi verhaal, maar ik moest wel even iets meer dan glimlachen bij de zinsnede 'maar ze dronken de whisky niet'. Zouden ze daar een reden voor gehad hebben vraag je je dan meteen af. Wie weet welk een stelletje notoire zuipschuiten ze waren, of misschien wel heel erg strenge geheelonthouders. Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval genoeg reden om je fantasie aan het werk te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk Willem om even met je gedachten terug in de tijd te gaan toch.

   Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.