Arme Oekraïners. Er wordt misbruik gemaakt van hun.
Het zijn vaak mensen die niet hun hand willen ophouden in Nederland en zelf de kost willen verdienen in een land dat zo vriendelijk is om hun op te vangen in oorlogstijd.
Sinds april 2022 mogen zij in Nederland werken maar ze hebben wel een burgerservicenummer nodig en om dat te krijgen wordt er door werkgevers danig misbruik van gemaakt.
Er wordt hun beloofd dat als ze komen werken bij deze werkgevers ze een burgerservicenummer krijgen maar na 1 maand gewerkt te hebben wordt hun gezegd dat het niet gelukt is en ze ook geen loon kunnen krijgen.
Hun loon is ook veel te weinig en ook wordt hun vaak gezegd dat ze moeten betalen om hun felbegeerde BSN nummer te krijgen of ze moeten zich verplicht inschrijven in de Kamer van Koophandel terwijl ze dat niet willen.
Het is toch te gek voor woorden dat er zo met hun wordt omgegaan dat mensen elkaar zo kunnen behandelen. Ik vind het zo laag bij de grond dat er dit soort werknemers bestaan, bah. De Oekraïners zijn wel een makkelijke prooi. Bij een ander durven ze dit vast niet.
Dit lijkt wel op moderne slavernij.
Het vertrouwen in de mensen zakt hierdoor alweer een graadje meer voor mij.
Maar het is in ieder geval opgemerkt en dat is goed. Ik heb begrepen dat er nu werk van wordt gemaakt. Laag bij de gronds gedrag vind ik zelfs een understatement, Ellen. Maar het zijn de werkgevers en niet de werknemers die zo handelen. Denk ik ;-)
BeantwoordenVerwijderenHet zijn, denk ik, vooral de werkgevers. Oei, ik zie dat ik een foutje heb gemaakt. Het zeker niet de werknemers ))
VerwijderenEr wordt zeker misbruik gemaakt van hen. Maar helaas niet alleen van hen. Het is van alle tijden. De eerste gastarbeiders in Nederland waren Italianen, Spanjaarden, Turken, Marokkanen en mensen uit de gebieden die Nederland had gekoloniseerd. Deze mensen werden ingezet voor werkzaamheden die de Nederlanders niet wilden doen, tegen lage lonen. Ze werden gehuisvest - en dat gebeurt ook nog steeds - in slechte huizen, met velen op een kamertje. Ze werden iedere dag met discriminatie geconfronteerd: op het werk, in winkels, in het uitgaansleven. Je zou denken dat we daar iets van geleerd hebben! Maar nee hoor. Ik heb nu ook nog steeds jongeren op school met een andere huidskleur dan de mijne en voor hen is zelfs het vinden van een stageplaats soms echt heel lastig!
BeantwoordenVerwijderenKlopt mevrouw Niekje. In zuid Limburg waren er vooral Italianen die in de mijnbouw werkten. Het is toch erg zoals mensen met elkaar om gaan. Mensen hebben niks geleerd van het verleden. Dat zie je geregeld om je heen.
VerwijderenEcht schandalig !!!!
BeantwoordenVerwijderenJa bah maar zoals mevrouw Niekje al zegt het is helaas van alle tijden. Wanneer je in een mindere positie bent (lees afhankelijk) wordt er misbruik van mensen gemaakt en nee we leren niks maar dan ook niks van het verleden. Wanneer er iets aan het licht komt is het 'dit mag nooit meer' en de kranten liggen bij wijze van spreken nog niet in de kattenbak of we gaan weer op oude voet door. Ik verlang nog wel eens terug naar 3 jaar geleden, het begin van de pandemie (niet naar de vele overledenen en het andere leed) maar naar wat een saamhorigheid er toen was op allerlei maatschappelijke vlakken. Nu heeft iedereen (weer) een kort lontje maar als ik zo kijk naar de coalitie en de Tweede Kamer en hoe ze elkaar de 'tent uit vechten' is het ook geen wonder dat ikke, ikke, ikke. Het is al een bericht van vorige week maar ik las dat er iemand onwel was geworden op de trap van een station naar het perron. Was spitsuur en de meeste mensen vonden het alleen maar lastig dat iemand daar lag...want zo misten ze hun trein. Gelukkig waren er overigens wel een paar mensen die hulp boden dus we zijn nog niet verloren:-) Fijne dag!
BeantwoordenVerwijderenHet is een weinig prettige constatering, maar je houdt altijd mensen die een ander behandelen op een wijze zoals ze zelf beslist NIET behandeld willen worden. Meestal de variëteit Homo sapiens var. canis lupus 'pecunia', of in gewonemensentaal de geldwolf. Die missen als regel ieder moreel besef.
BeantwoordenVerwijderen