Bezoekers

Volgers

woensdag 22 maart 2023

Dassen

Gisteren hoorde ik op het journaal dat de treinverbinding tussen Den Bosch en Eindhoven is stilgelegd. Dassen hebben namelijk onder het spoor gegraven en daar hun burcht gebouwd.



Hoever moet je gaan?
Dit is nu al de tweede keer dat dit op de korte termijn gebeurd. Eerder lag het treinverkeer stil tussen Workum en Stavoren.

En wat kost dat niet allemaal????????
Er worden bussen ingezet om de reizigers als nog op hun plek te krijgen.

Nu kunnen natuurlijk de rails op die plekken gaan zakken wat weer ongelukken kan veroorzaken. Ik las dat dassen graag een burcht bouwen op droge plekken en daarom zijn ook dijken favoriet bij hun en snelwegen.

De dassen waren bijna uitgestorven in Nederland en er moest alles aan gedaan worden om de dieren te beschermen maar horen de dassen nog wel thuis in een overvol Nederland net als wolven?

Meestal regelt de natuur het zelf.
Er zijn dieren die uitsterven maar er komen ook weer nieuwe voor in de plaats.

Willen ze toch bedreigde diersoorten redden dan moeten ze voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld door gaas te leggen naast rails of misschien zijn er wel bepaalde planten waar de dassen een hekel aan hebben.

Er zal toch wel iets mogelijk zijn om dit in de toekomst tegen te gaan want dit kan zo toch niet doorgaan.

14 opmerkingen:

  1. Waar lang geleden de dieren regeerden, is nu de mens de baas. De leefomgeving van de dieren werd steeds kleiner door bebouwing en hoe meer natuur de mens inneemt, hoe meer last we van de dieren krijgen, terwijl de dieren ook geen kant uitkunnen. We leven met heel veel mensen in een klein land en willen we wilde dieren een kans geven dan moeten er maatregelen genomen worden. Of er komt meer natuur bij of de populaties moeten kleiner worden. Het is een moeilijk vraagstuk en ik ben blij dat ik die beslissing niet hoef te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat we met veel te veel mensen in een klein land wonen. De natuur moet aangepast worden. Heel moeilijk want dat is eigenlijk geen optie.

      Verwijderen
  2. Ben het helemaal met je eens. De natuur regelt zichzelf en wij mensen moeten onze handen daarvan af houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De oplossing zit in de constructie van de taluuds. Door deze aan te passen, dmv het plaatsen van een damwand, kunnen de dieren niet meer graven in dijken, onder de spoorlijnen enz. Die oplossing droeg ProRail zelf al aan. Alleen het duurt even voordat alles is aangepast.
    Wat je schreef over de aanpassing van de natuur, dat klopt ook. Als er ergens al voldoende dieren van een bepaalde soort zijn, dan trekken de anderen weg. Of ze krijgen minder jongen. Ook sterven er behoorlijk veel jongen door verkeersongevallen.
    En er is wel degelijk ruimte in Nederland voor wolven. Men moet eens ophouden met zo panisch te reageren op die dieren. Ja ze vreten de schapen enz. Maar alleen omdat ze de kans krijgen. In de Oost-Europese landen vreten de wolven bijna geen schapen. Want de schapen worden goed beschermd door speciale honden en hekken. Denk bij honden o.a.aan de Maremma en Kangals. Daar waar deze bij de kuddes lopen is de kans op dode schapen zo’n beetje 0%.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kunnen wij de wolven wel bieden wat ze nodig hebben? Ze hebben volgens mij meer vrijheid nodig maar ja wie ben ik.

      Verwijderen
    2. Ik ben vrijwilliger bij Natuurmonumenten en volgens de boswachter waarmee ik samen werk is er voldoende ruimte. Alleen daar waar de bebouwing helemaal aan elkaar gegroeid zijn er geen mogelijkheden. Maar overal zijn er bruggen en ecoducten. Deze gebruiken ze wel om wegen over te steken. Hun jachtgebied kan dus zo groot zijn als heel Zuid-Limburg.

      Verwijderen
    3. Als er voor de wolf ruimte is, dan lijkt het me dat er voor de beer ook ruimte is.
      Maar laten we wel zijn; er is in Nederland nauwelijks nog echte natuur en de natuur die er is, zijn maar kleine stukjes die vaak ook nog niet met elkaar verbonden zijn. Het meest frappante vind ik wel het Oostvaardersplassengebied. Nota bene omheind en dan nog zeggen dat het een stukje pure natuur is. Er is zelfs geen (werkende) verbinding met het naastgelegen grote natuurgebied, de Veluwe.
      Nee, Nederlandse 'natuur' wordt niet beheerd, maar beheerst en als er al ,een natuurlijk evenwicht dreigt te ontstaan dan zijn er wel weer belangenbehartigers die vinden dat hun belangen erdoor geschaad worden.

      Verwijderen
    4. Ik ben het helemaal met Willem eens. In Nederland is alles beheerst want anders is het niet mogelijk om grotere natuurgebieden te hebben. De Oostvaardersplassen is daar een heel groot voorbeeld van.

      Verwijderen
  4. Vergassen die beesten. Gelukkig kost het wat wij vernietigen geen geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja ik weet het maar dat mag je niet hardop zeggen. Ze hebben eerst de Dassen beschermd en nu zijn er teveel en hebben ze het niet meer in de hand met alle gevolgen van dien. Jammer vind ik dat.

      Verwijderen
  5. Ja dat las ik ook , je zal maar met dat traject met de trein moeten naar je werk.
    Ik ben zeker een natuurmens maar ook rieel genoeg om verder te kijken. Landbouw huizenbouw e.d. is een must.
    En verder laat ik het hierbij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het Knutselpret. Wij zijn ook echte natuurliefhebbers en zoeken meestal de natuur op ook als we op pad zijn.

      Verwijderen
  6. Ik vind het nogal hypocriet allemaal. Net als met de wolf. Die werd eerst met tromgeroffel binnengehaald want dat was prachtig voor de natuur in Nederland en nu is de wolf er en wordt er moord en brand geschreeuwd dat het dier maar weer afgeschoten moet worden. Zo nu ook met de das prachtig dier en een aanwinst als we er maar geen last van hebben. We wonen en leven binnenkort met 19 miljoen mensen op een klein stukje aarde (ken het liedje nog van 15 miljoen in de jaren 90) en dan moeten we kiezen. Intussen stapelen we honderdduizenden varkens op in megastallen is de koe een CO2 machine geworden die de woningbouw frusteert en worden er ontbelbare mannelijke hennetjes doorgedraaid omdat zij geen 'economische' waarde hebben. We zijn zogenaamd dol op de natuur in NL maar het mag niks kosten en geen last veroorzaken.
    De mens kan niet zonder de natuur maar de natuur wel zonder de mensen. Wij mensen moeten eens stoppen met de natuur naar onze hand te zetten zoals we dat met alles willen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.