Bezoekers

Volgers

zaterdag 3 juni 2023

Zelfscan

In het nieuws hoorde ik dat er zoveel misbruik gemaakt wordt van de zelfscan kassa.

Hoe komt dat? 
Tja eigenlijk weet je al van te voren dat er mensen zijn die er een sport van maken om iets gratis mee te kunnen nemen. Dan heb je ongetwijfeld nog een categorie die er gewoon het geld niet voor heeft en de mensen die het misschien echt "vergeten"? 

Ik hoorde laatst op tv hoeveel geld een winkel mis liep omdat er onbetaalde producten werden meegenomen. "Vergeten" zeggen ze dan.
Wie betaalt die "vergeten te scannen" producten? Wij met zijn allen die alles netjes langs de scan laten gaan!

De "goede" moeten het weer ontgelden en de steeds duurdere producten in de winkel betalen.

Vinden we dat eerlijk?

Nou, ik niet. Ik weet heus wel dat we met z'n allen meer moeten betalen voor bijvoorbeeld verzekeringen om de fraude een beetje te vergoeden en zo zijn er nog genoeg andere zaken waarvoor we meer moeten betalen maar zo blijven we wel bezig. 

Het is logisch dat een winkelier dit niet zelf kan ophoesten. Dat begrijp ik heus wel maar waarom dan geen juffrouw aan de kassa?
Het is natuurlijk goedkoper om de juffrouw te vervangen door een scan apparaat. Dat snap ik ook wel maar waarom moet ik er dan weer voor opdraaien en ik natuurlijk niet alleen?

18 opmerkingen:

  1. Met de zelfscan wordt geld bespaard, want daardoor is er veel minder personeel nodig. Personeel kost geld. In principe zijn zelfscans een besparing, hoewel er eerst geïnvesteerd moet worden in apparatuur. Ik denk dat de diefstallen ingecalculeerd verlies zijn en dat het voor de winkelier nog steeds vaak loont om wel te werken met zelfscans.

    Persoonlijk ga ik altijd naar een kassa met een mens. Dat vind ik een stuk prettiger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de kassa's met een mens ook prettiger en vooral in de supermarkt.

      Verwijderen
  2. Het leek de ‘grote graaiers’ een goed idee. Geen caissières meer bespaart een hoop geld en de aanschaf van de zelfscanners etc. is een investering, belastingvoordeel!
    Ik gebruik nooit een zelfscanner, als ik in een supermarkt o.i.d. had willen werken zou ik een andere opleiding gevolgd hebben. Gewoon altijd naar een bemande kassa (meestal bevrouwd trouwens) ook al duurt dat langer.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thea, het wordt echt te gek. Alles, maar ook alles draait om geld. Bah, bah of er niets anders is in de wereld.

      Verwijderen
  3. Ik ben fan van de zelfscan. Product pakken, scannen en meteen in de tas. Niet eerst alles in je wagentje, dan op de band en dan weer in de tas. Wat ik er ook fijn aan vind is dat je makkelijk in de gaten kan houden wat het te betalen bedrag is. Maar ook als ik maar 1 of 2 producten nodig heb dan heb snel naar de zelfscan en niet in de rij achter de mensen met hun weekboodschappen of een caissière die al je boodschappen aan puin drukt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die liever naar de caissière gaan hoor. Daarom is het fijn dat ze er allebei zijn dan kan een ieder kiezen waar hij afrekent. Dat er mensen zijn die bewust artikelen niet scannen dat valt uiteraard niet goed te praten. Helaas zullen er altijd dat soort mensen zijn. Maar als de mogelijkheid tot zelfscan er is dan ga ik daar eigenlijk altijd voor.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inge, bij de Etos neem ik ook meestal de zelfscan. Bij de Action heb ik eerder ook zelf gescand maar die scan is zo hypergevoelig dat ik soms meer scande dan ik in mijn mandje had en dan moest ik weer hulp vragen. In de supermarkt neem ik altijd de kassa. Ik vind altijd bij dit soort dingen dat ik het wel moet kunnen en dan kan ik kiezen welke betaalmethode ik wil. Dat is net zoals met mijn telefoon betalen. Daar heb ik me echt toe moeten zetten. Nu weet ik hoe het werkt en betaal hoe het me uitkomt of wat ik het eerst in de handen heb.

      Verwijderen
    2. Dat van de Action herken ik. Heb dat ook al een aantal keer gehad. Helemaal mee eens hoor. Er moet een keuze zijn. Zelfscan, kassa, pin, telefoon of contant. Een ieder moet doen waar hij zich fijn bij voelt.
      Inge

      Verwijderen
  4. Wij blijven ook gewoon bij de bemande kassa de boel afrekenen. Dat is belangrijk, want anders wordt alles zo onmenselijk.
    Gr. Renske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Renske, zouden we dat nog kunnen tegenhouden dat onmenselijke?

      Verwijderen
  5. Ongewild heb ik me ook een keer schuldig gemaakt aan winkeldiefstal door een zelfscankassa. Had zelf al uitgerekend dat ik rond €17 af moest rekenen en was dus niet verbaasd toen ik een 8 in het eindbedrag zag staan en betaalde zonder er verder aandacht aan te schenken. Thuisgekomen zie ik dat er acht euro en nog wat was afgerekend. Tijd dus om de bon te controleren en zag daarop dat van een ding waarvan er tien gekocht waren, maar een afgerekend was, terwijl, ik zeker wist wel aangegeven te hebben dat er 10 van waren.
    Troost voor mij; ik had het tijdens het winkelen wel goed berekend dat er ca €17 betaald moest worden, want de niet afgerekende dingen kostten bijna een euro per stuk.
    Wat ik sindsdien wel doe is de zelfscankassa's mijden. Bij de gele super in mijn woonplaats is er een 'kletskassa' waar een bordje boven hangt dat je een andere kassa moet nemen als je haast hebt. Een kassa die bemensd wordt door meestal een kletstante. Vind ik wel wat hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha wat gezellig een kletskassa en heel goed dat ze het kenbaar maken. Super idee. Enne een vergissing bij de zelfscan kassa is natuurlijk altijd mogelijk. Ik heb het eens gehad in de supermarkt dat ik 1 produkt, 5 moest hebben dus ik scande 1 produkt, vijf keer. Dat was dus niet goed. Ik werd toevallig gecontroleerd en moest als een misdadiger alles op de lopende band leggen. Ik heb er dus nooit meer gescand.

      Verwijderen
  6. Zelfscan nog even en er staan robotjes. Het wordt steeds onpersoonlijke r het boodschappen doen . Ook het afrekenen met pin. En betaal je contant zijn er ook nog eens caissières doe niet weten hoe terug te geven . Rare wereld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Contant geld heb ik bijna niet meer in de portemonnee. Gaat er ook een keer uit. Kunnen ze van het zwart geld afkomen. Jaaaaa ze weten overal raad op.

      Verwijderen
  7. Dat stelen wordt echt wel ingecalculeerd. Hier in de omgeving niets anders dan scankassa's. Voor oudere mensen (niet allemaal) maar mijn moeder van 86 kan er echt niet mee omgaan. Zij woont in de buurt van een XL AH in een gebied met heel veel expats (Zuidas in Amsterdam) en daar is meestal van de 12 gewone kassa's er eentje open. Je wordt vaak gedwongen tot scannen en tegenwoordig wordt de hoeveelheid boodschappen die gecontroleerd wordt bij een check ook steeds hoger. Gisteren had ik er 11 (van de 21) bij de AH en bij de Ac.tion werd alles gecontroleerd en moest ik zelfs mijn handtas leeghalen. Ed zij later dat zoiets helemaal niet mag maar wist ik veel. Ik krijg altijd standaard bibberhanden en een rode kop en dan het commentaar van andere mensen 'ze wordt helemaal rood fouileer haar maar hoor' 'ik zag zelf dat ze iets in haar tas stopte' etc. Misschien is dat nog wel erger. Maar ja al die beelden uit Ter Apel zo krijg je vanzelf dit soort reacties en de zo (door de regering) ongewenste polarisatie neemt alleen maar toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O Ilona ik kan het me helemaal voorstellen hoe je je dan voelt als je als een misdadiger behandeld wordt fffffffff. Wij zijn gewoon te eerlijk en krijgen al een rood hoofd als ze naar ons kijken.

      Verwijderen
  8. 'Ed zij later' ........oh wat erg wat een vreselijke fout. Ik schaam mij diep en weet ook niet hoe het kan. Ik lees mijn comments altijd over. Maar goed 'Ed zei later' had het dus moeten zijn. Sorry voor de blogvervuiling :-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal niet erg hoor Ilona. Ik doe niet aan " blogvervuiling" hahaha.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.