Bezoekers

Volgers

donderdag 2 december 2021

Pakjesavond

Bijna is het zover en is het pakjesavond. 

We maken er een gezellige middag/avond van. Thuis maken we het gezellig en halen mams op. Ik ga iets lekkers voor bij de koffie halen, leg wat pepernoten op de tafel voor de sfeer en tegen etenstijd halen we wat te eten of laten wat bezorgen. Mams mag kiezen waar ze eens zin in heeft.

Dat was vroeger heel anders. Als kind vond ik het allemaal maar wat spannend. De avond van 5 december was extra spannend want dan werd er bij mijn schoen een brief gelegd, een pot koffie klaar gezet en gebakken wafels van mijn moeder voor Sint en Piet want op die avond was de goedheiligman extra druk en zou wel een kopje koffie lusten. Ik weet nog dat ik als ik in bed lag het paard kon horen lopen op het dak. Dan deed ik maar net of ik sliep want stel je voor dat de beste Sint ons huis voorbij zou rijden.

's Morgens was het dan groot feest. Samen met mams en paps mocht ik dan de woonkamer in en daar zag ik dan een waar paradijs. De hele woonkamer leek dan wel een speelgoedwinkel.

Dan stond er mijn poppenwagen met alle poppen van mij en die hadden allemaal nieuwe kleertjes aan die mijn moeder in de voorgaande avonden had genaaid. Mijn winkeltje was helemaal gevuld met snoepjes en de kassa was gevuld met chocolade geld. Op mijn weegschaaltje lagen dan aardappeltjes van marsepein. Overal zag ik cadeautjes staan zoals een stel houten stelten gemaakt door mijn grootvader. Mijn poppenhuis was ook weer gerestaureerd met een nieuw behangetje aan de muren waar mijn vader avonden druk mee was geweest met zijn twee linkerhanden.
Dan stond er een tafel met ieder jaar weer een nieuw spel, een boek van Sjors en Sjimmie, kleuren met een kleurboek en niet te vergeten het nieuwe winterboek van de Okki of Taptoe. Voor ieder een chocolade letter en dan was die tafel verder aangevuld met chocolade muizen en kikkers, een bakje met dropjes, mandarijntjes enz.

Later toen mijn broer er was (hij was 9 jaar jonger dan ik) stond daar een racebaan of elektrische trein helemaal in elkaar gezet. In onze kinderogen zag het er allemaal nog grootser uit. Je had gewoon ogen tekort.
Mijn vader was altijd aan het werk maar op 6 december had hij vrij en speelde met ons met al die nieuwe spulletjes. Wat een feest.
Later gingen we pakjesavond vieren en werd er aan de deur gebeld door Piet en zagen we een grote jute zak vol cadeautjes. Ieder jaar verzonnen we wel weer iets aparts.

Ik vond dat als kind zo bijzonder dat ik dat later ook zo wilde doen in mijn eigen gezinnetje en zo gebeurde het ook.

Nog altijd denk hier aan terug met een blij en gelukkig gevoel.

4 opmerkingen:

  1. Dan werd je wel erg verwend zeg, wat een feest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat werd ik zeker. Ik kijk er dan ook nog altijd met een gevoel aan terug, Bertiebo.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ja geweldig. Daar kan een mens zijn hele verdere leven op teren.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.