Bezoekers

Volgers

dinsdag 1 februari 2022

Carnaval in het zuiden

Gisteren hebben we onze wijnmiddag weer goed doorstaan. Voor Lief had ik een blikje cola meegenomen en dat ging prima. We hebben ook nog alcoholvrij bier maar dat moet ik eens goed nakijken of dat ook echt alcoholvrij is en niet 0,5% of zoiets al staat op het blikje 0%.

Rondom mij heen hoor ik al hele discussie over het carnaval vieren in 2022. Gaat het door of niet en als het wel doorgaat, hoe dan. Anderhalve meter afstand houden is onmogelijk met deze feesten.

Onze burgemeester, Annemarie Penn-te Strake heeft het er maar moeilijk mee en dat kan ik me heel goed voorstellen. Ze wil de mensen een beetje tegemoet komen want er is hun al zoveel afgenomen de laatste tijd maar owee de besmettingen. Nu las ik dat er weer een nieuwe subvariant van Omnikron in de omloop is namelijk de BA.2 mutatie.

Carnaval is zolang ik mij kan heugen altijd een een groot feest geweest en werd volop gevierd. In iedere plaats in Limburg was dat weer op een andere manier. Maastricht stond altijd bekend om zijn straatcarnaval en het is helemaal niet te vergelijken met de Brabantse carnaval of de Belgische en Duitse carnaval. Zelfs in zuid Limburg verschilt dat al van plaats tot plaats. Praalwagens zie je bijna niet bij ons. Die moet je echt niet verwachten in Maastricht. Het is meer een Bonte Storm (boonte störm) Ik heb er dan ook nooit iets leuks aan gevonden om langs de kant van de straat te staan kijken. Ik liep veel liever zelf mee. Dan kwam je allerlei bekende mensen tegen die wel aan de kant stonden. Zelf was ik onherkenbaar verkleed en als ik dan naar een bekende toeliep en iets vertelde over hemzelf dan zag je ze denken wie ik dan wel was en hoe ik dat wist. Zo hadden we vaak dolle pret. Alles kon en alles mocht behalve mensen lastig vallen. Het gebeurde regelmatig dat er jonge mannen van buiten de stad, carnaval kwamen vieren in de veronderstelling dat er wel wat te halen viel bij de meisjes maar daar waren ze snel van genezen want dat was echt niet de bedoeling. Binnen de kortste tijd werd hun dat dan ook duidelijk gemaakt.

Het carnaval van nu is niet meer te vergelijken met het carnaval van vroeger.
Ach ja, die goede oude tijd ................. Hahaha, ik word oud geloof ik. Ik zal hard duimen voor de liefhebbers dat er toch iets mogelijk is met het carnaval en het feestvieren kan beginnen. 


7 opmerkingen:

  1. Als geboren en getogen noordeling kijk ik altijd wat verbaasd naar carnaval en komt het me voor als een volstrekt nutteloze bezigheid. Maar ruim 40 jaar wonen in een gebied waar carnaval wel gevierd wordt, heeft me wel geleerd dat het voor de (geharde) carnavalisten een enorme uitlaatklep is en vaak ook nog een maatschappelijke functie heeft. Niet dat ik om ben en ook het feest meevier.
    Mijn kinderen zijn hier geboren en opgegroeid en dochterlief heeft nog enige tijd meegedaan met carnavals activiteiten, al is dat na een paar jaar ook uitgedoofd.
    Mijn alles analyserende en beredenerende zoon daarentegen heeft een keer, toen hij in de examenklas HAVO zat, een poging gedaan om carnaval te vieren. Dat werd geen succes; halverwege de avond kwam hij thuis; de muziek vond hij maar niks, dat hossen evenmin, maar wat hij het ergste vond was dat hij niet een glas melk krijgen kon. Dat was de bekende druppel die hem definitief het waakvlammetje doofde. Hij is nu bijna 48, maar zijn standpunt erover is nog geen steek (al of niet met fazantenveren) veranderd.
    Maar bij jou als geboren en getogen zuiderling zit het waarschijnlijk meer in de genen en ik wens je dan ook een heel plezierig en gezellig carnavalsfeest toe.

    Vraagje: Is het echt waar, wat een uit Maastricht afkomstige collega me eens toevertrouwde, dat een carnavalsonderscheiding voor veel Maastrichtenaren meer waarde/aanzien gaf dan een koninklijke onderscheiding?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Willem, als echte Maastrichtenaar weet ik dat de je carnaval met de paplepel in moet krijgen. Het is gewoon niet te leren. Zelf heb ik mijn wilde carnavalsharen al jaren geleden in de kast gelegd en ik vier het niet meer. Maar hoor ik de Maastrichtse carnavalsmuziek dan kan ik gewoon niet blijven stil zitten. Carnaval was eigenlijk een feest om even helemaal uit je dak te kunnen gaan want daarna volgde de vaste-tijd. 6 Weken lang, tot de Pasen, geen snoep, geen drank enz. Dat is nu natuurlijk niet meer. Maar ik had als kind een trommeltje waar ik dan mijn snoep in moest doen en na de vasten-tijd mocht je het snoep allemaal opeten. Met mate natuurlijk. Ik heb een buurman die nu nog altijd in de vasten-tijd geen wijn drinkt.
      Een caranavalsonderscheiding, en dan wel een echte van de Tempeleers, (https://www.tempeleers.nl/nl/) heeft natuurlijk meer waarde/aanzien voor de echte Maastrichtse carnavalsvierder. Voor mijzelf maken ze alle twee niet veel uit. Ik houd niet zo van al die poppenkast en hoef ze beiden niet.

      Verwijderen
  2. Nog even over alcohol vrije drankjes. er is een hele webshop over.https://www.alcoholvrijshop.nl/

    En hebben jullie in Frankrijk er wel eens naar gekeken? In supermarkten heb je een apart rek bij de andere dranken.
    Als hij van pastis houdt is er een goed alternatief is een alcoholvrije gele vloeistof van te koop die echt lekker smaakt en dan doe ik het als de sommige fransen een klein beetje munt of frambozensiroop erbij

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Lot, bedankt voor de tip. Daar ga ik me zeker in verdiepen. Pastis is heerlijk :)

      Verwijderen
  3. Als Randstedeling heb niets met carnaval. Een goede vriendin van mij uit Bergen op Zoom is er helemaal dol mee. Door haar heb ik wel begrepen dat het meer is dan een paar dagen veel drinken en hossen. Dat er een heel jaar naar toe geleefd wordt, dat jong en oud bezig zijn met wagens voor de optochten, dat er clubs zijn die dingen organiseren, kortom dat het een heel sociaal gebeuren is. Dan klinkt het al een stuk leuker. En dat gun ik alle liefhebbers natuurlijk van harte dus ik hoop dat er iets van gemaakt kan worden dit jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Mevrouw Niekje, het is zeer zeker een heel sociaal gebeuren. Samen een praalwagen maken en samen drie dagen eten en drinken. Even helemaal los gaan. Geen zorgen of problemen en er voor elkaar zijn. Na die 3 dagen wordt het serieuze leven weer opgepakt.

      Verwijderen
  4. Hoe ik mijn man terugkreeg..........DE BESTE MANIER OM TE Winnen en je ex-echtgenoot te krijgen MET DE HULP VAN DR OGUGU KRACHTIGE EN DRINGENDE LIEFDESPELL MET 100% GARANTIE Mijn man heeft me de afgelopen maanden in de steek gelaten nu, en weiger terug te komen omdat hij werd vastgehouden door een vrouw die hij net ontmoette, daarvoor heb ik geleden en het was een worsteling, maar ik besluit alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat mijn man en ik kwam weer bij elkaar zoals vroeger, toen ging ik daar online. Ik zag zoveel goede gesprekken over deze spreukgebruiker wiens e-mail solutiontempledrogugu@gmail.com is, dus ik moest contact met hem opnemen en mijn probleem aan hem uitleggen en in slechts 48 uur als hij heeft beloofd, mijn man kwam thuis en zijn gedrag was terug naar de man met wie ik getrouwd was. Ik kan de spreukgieter niet genoeg bedanken voor wat hij voor mij heeft gedaan, ik ben zo dankbaar en ik zal nooit stoppen om zijn naam op internet te publiceren voor het goede werk dat hij voor mij heeft gedaan, nogmaals, zijn e-mail hem direct.. solutiontempledrogugu@ gmail.com of bel/WhatsApp:+2347011196745http://www.facebook.com/Dr.ogugu4/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.