Bezoekers

Volgers

donderdag 3 februari 2022

Vroeger en Nu

Tegenwoordig staan in ieder huis wel 1 of meerdere televisie toestellen. Ik werd toch wel nieuwsgierig hoelang de tv al bestaat en hoe daar de ontwikkeling van is gegaan en ging op zoek.

In 1884 ontstond de Nipkowschijf. Dit was een snel draaiende schijf die door middel van licht en gaatjes de eerste beelden vormden. In 1935 werd de eerste tv uitzending ter wereld in Berlijn uitgezonden gevolgd door Frankrijk in 1937. Wat moet dat een gewaarwording zijn geweest. 

Op 2 oktober 1951 was de eerste reguliere tv uitzending in Nederland.
Ik kan mij nog goed herinneren dat toen ik 4 jaar was (1957) wij de eerste tv in huis kregen. Ik kan me zelfs nog flarden van beelden voor de geest halen van de film die ik toen zag. Het moet toch wel een indruk op me gemaakt hebben dat ik dat nu 64 jaar later nog op mijn netvlies te voorschijn kan toveren.
Programma's werden maar op bepaalde tijden uitgezonden en toen ik iets ouder was werden er zelfs op de woensdag en zaterdagmiddag programma's voor kinderen uitgezonden zoals Dappere Dodo, oma Tingeling en Okkie Trooy.
Je ging er dan echt voor zitten. 
Later kwamen er programma's waar bijna heel Nederland voor ging zitten. Als er een One man show van Toon Hermans op tv was dan zag je bijna niemand buiten op straat. 

De televisie heeft een snelle ontwikkeling door gemaakt. In 1967 kwam de eerste kleuren tv en in 2006 deed de digitale tv zijn intrede.

Nu is een tv scherm bijna niet meer weg te denken en zelfs internet is er op aanwezig. De televisie heeft ook een hele andere rol gekregen.

Vroeger keken we naar een uitzending die de omroep voor ons had uitgekozen. Nu kijken we naar programma's die we zelf uitzoeken. We abonneren ons op Netflix of Videoland. We nemen een abonnement op een sportzender. Willen we een serie zien dan kijken we niet meer 1 keer in de week als die serie wordt uitgezonden nee we streamen alle afleveringen en kijken alle afleveringen achter elkaar.

Als ik er goed over nadenk dan is de wereld van nu veel sneller geworden. 
We hebben geen geduld meer om te wachten met kijken tot volgende week naar deel 2 van onze favoriete serie. En zijn we niet thuis als ons favoriete programma is dan nemen we dat op of kijken naar uitzending gemist. We kiezen heel bewust onze eigen programma's.

Het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. En vinden we dat fijner? 
Ik denk dat vooral voor de ouderen het een boel problemen geeft. Als ik kijk naar het kijk gedrag van mams en ons zelf dan zie ik een heel groot verschil. Mams kijkt nog zoals ze dat van vroeger gewend is. De tv gids wordt helemaal bestudeerd en aangestreept wat ze graag wil zien en dat is een heleboel. Wij hebben al jaren geen tv gids meer en kijken veel minder vaak. Wij kiezen ook onze programma's net als mams maar vinden dat er steeds minder programma's voor ons de moeite waard zijn. De jongere mensen kijken helemaal geen voor geselecteerde programma's meer.

Er is heel veel mogelijk en internet is ook op de tv niet meer weg te denken.
Gelukkig zijn Lief en ik er altijd redelijk in meegegroeid door onze nieuwsgierigheid anders hadden we een vet probleem.

2 opmerkingen:

  1. Ja we hebben heel wat ontwikkelingen meegemaakt in ons leven. Ik heb wel een foto dat we tv zaten te kijken dus dat was waarschijnlijk de eerste die mijn ouders hadden, ik denk rond 1960. Oma en opa hadden eerder en woonden naast ons dus daar keken we waarschijnlijk al eerder. Bij andere opa en oma kan ik me herinneren dat opa een tv huurde voor de een WK voetbal!
    Wij hebben wel de tv gids vd VPRO en lezen die ook echt en kijken wat we willen zien en opnemen. We kijken best wel veel en ook graag Belgie en BBC.

    Ben wel benieuwd wat er de komende 10 jaar of langer als we dan nog leven nog meer bijkomt en of ik daarin meegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Lot, ik moet ook nog een foto hebben van onze eerste tv. Ik moet hem eens gaan opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.