Bezoekers

Volgers

dinsdag 10 mei 2022

De Tandarts

Het was me gisteren het dagje wel ............

Gisteren had ik een afspraak om 10 uur bij de tandarts. Nu had ik al een sterk gevoel dat er iets niet helemaal goed zat onder een kroon van een kies. Mijn gevoel bleek helemaal juist te zijn. De tandarts maakte een foto van de boosdoener en zag er een ontsteking zitten bij de wortel. Oei en nu?

Pijn heb ik niet dat is nog een geluk.
De tandarts begon over implantaten en bot opvulling. Ik kreeg het er Spaans benauwd van. Ben toch al niet zo'n held en vindt het al een hele prestatie dat ik mooi ieder half jaar op controle ga.

En nu, ik ga volgende week op vakantie? 

Ga jij maar eerst lekker op vakantie zei ze en als je terug bent maak je maar een afspraak.

Ik ging naar huis. Opgelucht omdat er nu niets gebeurde. Stom natuurlijk, ik weet het maar ik suste mijn gedachten dat augustus nog ver weg is.

Maar toen ging ik slapen en om vijf uur werd ik wakker en dan gaan die gedachten een eigen leven leiden.
-Stel dat ik in Zweden kiespijn krijg 😟 Moet ik daar naar een vreemde tandarts en dan ..........
-Stel dat de tandarts mijn kronen er niet uit krijgt en dan ...........
Na een boel gedachten te hebben laten passeren kwam ik vanmorgen tot het besluit om de tandarts te bellen en te zeggen dat ze de boel er maar uit moet halen. Dan maar geen implantaten. Ik wil die zieke kies eruit hebben en die implantaten lijken me ook niet echt leuk.

Tegen half negen kon ik bellen. Het meisje aan de telefoon zou even in gesprek gaan met de tandarts. Ik zou worden terug gebeld.

Gelukkig werd ik snel terug gebeld met de mededeling dat de tandarts de kies mooi laat zitten en dat het echt geen kwaad kan. In augustus mag ik bellen als ik weer thuis kom en dan krijg ik een grote behandeling. De kronen worden eruit gehaald en het bot opgevuld. Dat bot mag er een half jaar over doen om te genezen. Daarna wordt er een implantaat geplaatst.

Ik word er niet echt vrolijk van allemaal maar vooruit het is nu eenmaal niet anders. Ik wil ook niet als een oud tandeloos vrouwtje eindigen. Ik zal maar vast beginnen te sparen 😕

17 opmerkingen:

  1. Dat sparen lijkt me een gezond idee... Ik zit met iets vergelijkbaars (al worden dat kronen i.p.v. implantaten). Ik schrok me dood van de kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Petra ik weet het. Mijn kronen heb ik al wel 30 jaar en nu begint de vervanging fffffffff, implantaten.

      Verwijderen
  2. Goed dat je er wat aan laat doen. Een ontsteking is voor je algehele gezondheid niet goed.
    En inderdaad even sparen. Ik moest een tijdje terug 2 implantaten... maar ik ben er wel blij mee dat ik het heb laten doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Liselot, viel het mee om ze te laten plaatsen? Ik krijg een opvulling van het bot. Dat moet dan een half jaar genezen en dan komen de implantaten erin.

      Verwijderen
    2. Bij mij hoefde er geen bot opgevuld te worden. Dus eigenlijk was het een 'makkie'. Het laten plaatsen, daar voelde ik helemaal niks van. Toen de verdoving uitgewerkt was viel het ook mee. Maar een paar nachten had ik wel pijn. (gek genoeg overdag niet) Met naproxen kon ik dat goed onderdrukken. En ik kon al vrij snel weer eten, terwijl ik links en rechts hechtingen had.

      Een familielid van mij moest ook bot op laten vullen. Hij zag bont en blauw, maar hij vond de pijn meevallen.

      Bij mij zitten ze er nu een paar jaar in, en ik kan er echt alles mee eten en bijten.

      Sterkte als het zover is. Op het moment dat je het ondergaat is het niet leuk, maar daarna heb je er wel profijt van dat je het goed aangepakt hebt.

      Verwijderen
    3. Dank je wel Liselot voor je opbeurende woorden. Ik lig er in ieder geval niet meer wakker van nu dat komt vast nog wel maar nu eerst genieten van de komende vakantie.
      n augustus als weer thuis zijn dan zou ik bellen voor een afspraak. Daarna gaat het gebeuren.

      Verwijderen
  3. Over twee weken heb ik ook een afspraak. Kortgeleden had ik plotseling een kies in mijn mond, gewoon spontaan afgebroken, gelukkig ook geen pijn en hij zit bijna achteraan. Mijn gebitje is natuurlijk ook al zo'n 60 jaar oud en ik heb ook al wat kronen invl voortanden. Die had een vorige tandarts volledig verkloot.
    Ik weet nog niet wat er kan gebeuren als het restje kies is getrokken. Bekijkt hij als die eruit is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben ook niet zo’n held. Maar het plaatsen van een implantaat viel heel erg mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geen geluk gehad met mijn gebit en nu al 8 implantaten. De eerste zo'n 20 jaar geleden. Dat is een hele brug van in totaal 3 kiezen. De rest zijn losse implantaten. k ben er ontzettend blij mee. Het is inderdaad duur, maar het is zo ontzettend fijn om nooit meer kiespijn te hebben. Ik heb ook nog wat kronen. Vorig jaar ben ik gevallen en brak ik alle zes mijn bovenvoortanden ook nog eens, die zijn nu ook mooi nieuw.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooo mevrouw Niekje, dat zijn er heel wat. Ik rijg wel meer moed als ik dat zo lees.

      Verwijderen
  6. Ik heb al mijn 'eigen' tanden en kiezen. Ik bedoel een kunstgebit. Er was nooit geen geld voor fatsoenlijk onderhoud van mijn gebit. Althans ik had andere prioriteiten in mijn gezin.Toch ben ik heel blij met mijn gebit. Nooit geen pijn. Ik zie veel ellende om me heen met wortelkanaalbehandelingen, kronen die weer eruit en vervangen moeten worden. Een goudmijntje voor de tandartsen. Toen ik nog maar een paar kiezen had en mijn voortanden mankementen gingen vertonen , heb ik besloten tot alles trekken, zeer tot ongenoegen van mijn tandarts die zijn melkkoetje zag uitdrogen. En ik heb daarna een prachtig natuurlijk uitziend gebit gekregen. Niet van dezelfde tandarts maar bij een goede tandtechnicus. Tanden die altijd iets naar binnen stonden staan nu ietsje meer naar buiten. En daardoor heb ik een bredere lach. Super. En slechts elke 5 jaar neem ik een aanvullende tandverzekering, om de laatste 25 % van een nieuw gebit dat niet wordt vergoed door de basisverzekering, wel vergoed te krijgen door die aanvullende verzekering. Kan het iedereen aanbevelen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb je super geregeld. Ik zeg wel eens tegen mams; we hebben een boel ellende om tanden te krijgen en ook om ze te houden en om ze weer kwijt te raken. Lief heeft ook een kunstgebit. Hij kreeg op jonge leeftijd "wolf" (zo heet dat meen ik) in zijn tanden en dan waren ze niet meer te redden na heel veel ellende te hebben gehad. Hij is er ook ontzettend blij mee.

      Verwijderen
  7. Ik schrik een beetje van jouw meegaande actie....
    Als ik besluit dat een kies eruit gaat, dan is mijn tandarts een knappe als hij dan besluit dat hij hem laat zitten en er ook nog een heleboel werk aan gaat doen. Gaat hier niet gebeuren.
    Je kunt nog heel gemakkelijk bij een zweedse tandarts terecht komen, want jouw tandarts kan niet zeggen of je er last van gaat krijgen. Jij voelt al dat er iets mis is, en hij weet zeker dat er verder niks gaat gebeuren en dat je rustig op vakantie kunt? Met een ontsteking? Heel misschien. Als je veel geluk hebt.....

    Mijn tandarts heeft me ooit 4 weken rond laten lopen met een afgebroken wortel, na het trekken van een verstandskies. En maar zeggen dat het botsplinters waren, waar ik zo'n last van had. En ik maar pijnstillers slikken. Tot ik het K...beu was en een foto eiste. Waar dus duidelijk een afgebroken wortel op te zien was, maar volgens hem alleen botsplinters. Right!

    Bij de kaakchirurg terecht gekomen, prima verdoofd en prima geholpen. Gehecht etc. Voor mij nooit meer trekken bij de tandarts.

    Nu is er onder een hoektand spontaan afgebroken. 2 jaar geleden spontaan een bovenhoektand met kroon. Boven was het niet zo'n probleem. Ik heb een plaatje met 4 tanden (na het wanbeleid van 2 tandartsen vanaf mijn 6 jaar tot mijn 30e) dus dat is uitgebreid met 1 hoektand. Na het uitsnijden van de wortel uiteraard)
    Hoe ik het beneden op ga lossen weet ik nog niet. Eerst die wortel er maar uit (beetje moed verzamelen nog) Dan goed laten genezen. Dan eens kijken of het heel storend is en als dat zo is dan of een implantaat, of een kleine brug.

    Vrolijk wordt je er niet van....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Carla, mijn tandarts is mijn vroegere buurmeisje. Ik ken haar en zij kent mij. Ik heb in het verleden al heel wat aan mijn tanden laten doen. Bruggen, kronen, wortelkanaal behandelingen. Ze weet dat ik net even dat duwtje nodig heb. De ontsteking zit aan de wortel van een kroon. Eigenlijk twee kronen aan elkaar. Bij een kroon zijn meestal de zenuwen al dood dus meestal geen pijn. Ik laat het maar over me heen komen of we moeten onze reis afzeggen.

      Verwijderen
    2. Dan wordt het weer een heel ander verhaal Ellen, maar dat maakte ik er in eerste instantie niet van. Als zij jou kent, en je vertrouwd haar, dan gaat het vast goedkomen!

      Ik zie uit naar je vakantieverhalen. Zweden is ook nog een land waar wij zeker nog eens heen willen, dus ben super benieuwd wat jullie gaan zien en beleven :)

      Verwijderen
    3. Carla, dat gaat zeker helemaal goed komen. Ik ben niks anders dan een ander, toch. Lief van je om nog even te reageren. Eerst Zweden leren kennen. Je gaat het lezen en misschien ook nog zien op YouTube waar zeker weer video's geplaatst gaan worden.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.