Bezoekers

Volgers

zondag 15 mei 2022

Sint Servaas

Feest(week) van Sint Servaas 8 t/m 15 mei 2022 in Maastricht.

De naamdag van de patroonheilige van Maastricht is op 13 mei. Dit jaar zullen alle activiteiten voor het eerst sinds de corona-pandemie weer volledig doorgang vinden. De gehele week wordt op feestelijke wijze stilgestaan bij Sint Servaas. 
De feestweek start officieel  met de Bronprocessie op zondag 8 mei en wordt op zondag 15 mei afgesloten met de Stadsprocessie. ​

De foto's zijn niet van mezelf maar als kind maakte ik dit al zo mee en het gebeurt nog altijd op deze manier.
Afgelopen vrijdag is de kermis geopend op het Vrijthof ter ere van de patroonheilige St. Servaas en vandaag heeft de grote stadsprocessie plaatsgevonden als afsluiting van de feestweek.

Lief maakte er in 2012 een video filmpje van.


Geniet ervan!!



4 opmerkingen:

  1. Tot mijn 22e had ik nog nooit gehoord van de ijsheiligen en het was dom toeval dat ze op mijn pad kwamen. Ik ben opgegroeid in een gebied waar de invloed van de RK-kerk nihil was. Destijds, midden jaren '60, werkte ik bij een adviesbureau die o.a. zwembaden ontwierp en een ervan was in Sint Pancras. Die naam trggerde me en heb het in een encyclopedie nagezocht. Hij was een van de 4 ijsheiligen leerde me dat en ik kon ook meteen de Sint Servaas, wiens kerk in Maastricht waar we met Geschiedenis der Bouwkunst mee gepest werden, ook een ijsheilige was. Verder stonden er nog Bonifatius en Mamertus (Mamertius?) bij. Nog weer later kwam ik er achter dat er ook een vrouw in dat rijtje thuishoorde; Sint Sofia. Heb me wel eens afgevraagd of de Aya Sofia ook iets met de heilige Sofia te maken had. 15 mei is haar naamdag.
    Maar hoe het ook zij; jullie vertrkken binnenkort naar Scandinavië, het gebied van de eeuwig zingende bossen, rendieren en elanden. Heb er in 2013, samen met mijn zoon, een paar weken rondgezworven en ervan genoten. We hebben net boven Stockholm zelfs een parkeerplaats gehad waar ze warm en koud stromend water hadden. Vrachtwagens maakten er veel gebruik van merkten we.
    Wat we wel als problematisch ervaren hebben was de verkrijgbaarheid van LPG in Zweden; in heel Zweden destijds maar op 4 plekken. In Noorwegen had vrijwel elk tankstation het, in Zweden was volop LNG, maar geen LPG. De brandstofpost viel daardoor hoger uit dan gedacht. In Denemarken was ook geen LPG verkrijgbaar heb ik gemerkt.
    Maar tegenover dat relatieve ongemak stond wel dat het een geweldige mooie omgeving was.
    Wat ons destijds wel opviel was dat alle Scandinaviërs best behulpzaam waren als je om hulp vroeg, maar zelden of nooit uit eigen beweging hulp boden. En internet was ovewral aanwezig; op de meest afgelegen plaatsen. We konden overal bellen.
    Geniet van je Scandinavische rondreis en bezoek dan ook even de Noordkaap. Best wel leuk, ondanks de toch een beetje desolate omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Willem voor de tips. We hebben 1 lpg tank en 1 losse gastank. We zien het wel en mochten we tekort aan gas krijgen dan kopen we daar maar een losse gas bus. De Noordkaap zal het deze keer niet gaan worden tenminste die zit niet in het plan, haha. Deze keer willen we vooral in zuid en midden Zweden op ontdekking. We zien het wel waar we stranden. We hebben ons huis bij ons en tijd genoeg. Dat is de luxe van een camper gecombineerd met pensioen.

      Sint Servaas is inderdaad een van de ijsheiligen dus nog even geduld en de plantjes mogen weer naar buiten.

      Verwijderen
  2. Ik heb genoten van de stadsprocesssie. Als kind heb ik 5 jaar lang op school gezeten in Roermond. Dit brengt zoveel herinneringen terug. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.