Bezoekers

Volgers

zaterdag 28 mei 2022

Zweedse indrukken

Vandaag hebben we heel wat Zweedse indrukken opgedaan en dan vooral oldtimer indrukken. We hebben er ook heel wat gezien en uitleg over gekregen.

Wat een beauty's.






Oei ........




Als je wel eens in Zweden bent geweest, dan kan het niet missen of je bent oude Amerikaanse auto’s tegengekomen. Die auto’s rijden vaak rondjes, puur alleen voor het genot en om gezien te worden. En plotseling verzamelen ze dan ergens. Een hele parkeerplaats vol met prachtig gepoetste Pontiacs, Cadillacs, Ford Mustangs, Plymouth Barracudas en Buicks, je kijkt je ogen uit.

De eigenaren zijn van alle leeftijden en gaan vaak gekleed zoals ze ook gekleed gingen toen ze 20 waren. Jeans, cowboy laarzen en een leren jack. En ook net als vroeger: Brylcreem of een ander vet spulletje in het haar. Ze behoren tot een speciale subcultuur, de raggare. De cultuur van de raggare lijkt een beetje op de hotrodders en greasers in Amerika. Ze zijn liefhebbers van de fifties: van de kleding, van de rock ‘n roll muziek en van de auto’s.

In Zweden zijn méér gerestaureerde Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig dan in de hele Verenigde Staten. Tussen de 4.000 en 5.000 klassiekers worden elk jaar geïmporteerd in Zweden.

Het was voor ons heel bijzonder om te zien.

1 opmerking:

  1. Hoewel ik weinig heb met auto's, buiten dat het gemakkelijke vervoermiddelen zijn die je comfortabel van A naar B brengen, viel mijn oog tijdens de zwerftocht door Scandinavië met zoonlief in 2013 toch ook regelmatig ons oog op grote Amerikaanse oldtimers. Eenmaal heb ik er zelfs een foto van gemaakt van iemand die zijn auto en caravan in exact dezelfde kleurstelling en -patroon gad geschilderd.
    Wat me wel opviel was dat de auto en de erachter hangende caravan zo ongeveer even lang waren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.