Bezoekers

Volgers

zondag 31 juli 2022

Een vreemde kostganger.


Wat eten fazanten eigenlijk? Ik heb er geen idee van.

Gisterenavond kwam deze mijnheer fazant bij ons op visite. Wij zaten net brood te eten en gooiden een paar kruimels brood voor hem op de grond. Zonder schroom at hij ze op. Hij kwam zelfs heel dichtbij onze stoelen om van het brood te eten.
Zou hij zo'n honger hebben? Misschien wil hij wat meenemen voor zijn vrouw en kindertjes .......... Geen idee.

Een tijdje later zagen we dat hij niet een vrouwtje bij zich had maar een mannetje. Zou hij soms uit de kast zijn gekomen? Ach wat een zorgen toch.

Vanmorgen gingen we wandelen en kwamen een paar meter bij ons vandaan een grote stenen BBQ staan en wie liep daar rond de BBQ?  Juist, onze mijnheer fazant. Nu was hij alleen.

"Dat hij maar oppast," zei ik tegen Lief " om zo maar rond die BBQ te lopen. Strakjes ligt hij er op." 

Vanavond zaten we weer buiten op onze stoelen en daar kwam mijnheer fazant weer naar ons toe en weer was hij alleen.
"Ik ga een cracker voor hem halen," zei ik tegen Lief. "Dat is misschien beter voor hem dan brood."  
Hij heeft een hele cracker op gegeten. Dat vond hij wel lekker. Ik denk dat hij een echte Zweedse fazant is. Die houden nu eenmaal van knackebröd.
Nadat hij de cracker had opgegeten liep hij naar de overkant waar een camper staat waar 2 katten wonen met hun Nederlandse vrouwtje. Er staan altijd bakjes buiten met kattenvoer en water.

Mijnheer fazant was zo uitgehongerd dat hij naar de overkant liep en het kattenvoer ook nog op at. "Oei, als die katten dat maar niet zien." zei ik tegen Lief maar die waren volgens mij ergens op muizenjacht. Ze waren in ieder geval niet te zien.

Toen alles op was liep mijnheer fazant weer verder en we hebben hem niet meer gezien. Zijn buikje was natuurlijk helemaal vol.

Het kattenvrouwtje kwam weer thuis bij haar camper en we hoorden haar praten tegen de katten, "dat hebben jullie netjes gedaan, jullie hebben je bakjes mooi leeg gegeten."
Die arme katten hun buikjes zullen wel de hele avond rommelen tenzij ze een dikke muis hadden gevangen.

4 opmerkingen:

  1. De fazant. EEn vogel uit mijn kindertijd. Wat eten aangaat zijn het net kippen; wat ze voor de snavel komt wordt opgepikt.
    Als in mijn jeugd rogge of haver gezaaid was dan zag je, naast duiven en patrijzen, ook de fazanten massaal de graankorrels uit de grond peuren. Soms was het zo erg dat de plaatselijke jager erop af gestuurd werd.
    Diezelfde plaatselijke jager raapte in het voorjaar wel de fazanteneieren en liet ze broeden door een van zijn eigen broedse kippen. De kuikens werden opgefokt om in het najaar in het jachtveld, dat hij meestal beheerde namens een vaak kapitaalkrachtig heerschap, uitgezet te worden enige dagen voordat de jachtpartij plaats zou vinden. Het heerschap was dan verzekerd van een jachtbuit, want de uitgezette fazanten waren mensen gewend en vluchtten er dus niet voor. Onder andere om dergelijke praktijken heb ik altijd mijn twijfels gehad bij het woord plezierjacht. Beheer van een (natuur)terrein door bejaging is iets wezenlijk anders dan voor je lol vrijwel tamme vogels af tye knallen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Willem ik houd helemaal niet van de jacht. Ik vind het in één woord afgrijselijk, bah.

      Verwijderen
  2. De fazanten in Daantje de Wereldkampioen (Roald Dahl) eten rozijnen, weliswaar met een slaapmiddel, maar misschien is dit wel een traktatie voor ze! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooo mevrouw Niekje dat is ook zo. Daantje heb ik natuurlijk wel voorgelezen vroeger. Roals Dahl een heerlijke schrijver :)

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.