Bezoekers

Volgers

dinsdag 26 juli 2022

Gummagården

Vanuit de haven gisteren in Karlshamn zijn we vandaag weer een klein stukje zuidelijker gereden. We zijn nu in een jachthaven beland en dat zijn meestal prachtige plekjes net zoals nu. Nadat we ons gesetteld hadden zijn we het dorpje in gelopen en daar kwamen we een allerliefste Gårdsbutik tegen.

Wat is een Gårdsbutik? De meeste winkels worden in Zweden een Butik genoemd. Wij hebben daar hele andere beelden bij. Een Boutique wordt in Nederland al anders geschreven. Op zijn Frans en meteen geeft het een gevoel dat het iets moois moet zijn. 
In Zweden is de spelling Butik hard, kort en zakelijk maar deze Butik was wel heel leuk en apart.


We zijn er eens gaan kijken en waren heel verwondert wat we allemaal zagen.


Het begon met zakken tuinaarde die buiten opeen waren gestapeld. Ze waren te koop. Daarna hoorden we belletjes in de wind rinkelen en zagen we windvangers hangen aan het witte houten hek.
Heeee, daar was een deur waar we door naar binnen konden gaan.


En toen zagen we allemaal leuke spulletjes en streekproducten. Zo gezellig zag het er uit.


Van hieruit gingen we een andere ruimte in. De keuken.


Hier kochten we een bakje verse aardbeien en 1 kg eieren. 😂😂 De eieren zaten in een papieren zak en het waren er welgeteld 15 😀 Nog een heerlijke pot honing voor mams die wel erg duur was maar voorruit een pot honing van eigen bijen koop ik ook niet iedere dag.

In weer een andere ruimte hing kleding en lagen er hoeden en sjaals om te kopen.

Ik had hier ogen te kort want het zag er allemaal zo verrassend uit. 

We namen nog een ijsje en gingen op een bankje zitten rond te kijken. Ik zag nog een speelhoek voor de kleintjes en zelfs een tractor waar ze op mochten zitten.


Ik zet de link van Gummagården hier voor de liefhebbers.

Dit zijn nu van die leuke dingen die je alleen op het platteland in Zweden tegenkomt. Eigenlijk vinden we dit leuker om te zien dan de drukke plaatsen. Het is zo lieflijk. Zo vind ik Zweden op zijn moois.

We kwamen ook een typisch Zweeds huis tegen op weg naar de jachthaven zo maar midden in de natuur. Ik moet er een paar foto's van plaatsen.

Deze gebouwen horen bij elkaar. Er is een soort "hoofd" woning en daar ombij een schuur om in te klussen, een huisje voor de kinderen om in te spelen, een logeerhuisje oftewel een Stuga en soms nog een schuur voor de Loppis. 


En niet te vergeten een botenhuis als je enorme tuin aan het water grenst.


Meestal zit er ook geen hekje om de tuin. De Zweden kijken niet op een paar centimeter maar dat zou ik ook niet met zo'n enorme lap grond.

Het lijkt me heerlijk om zo te wonen ................ uhhhhh in de zomer dan want in de periodes dat er veel regen valt en/of sneeuw ben je wel helemaal geïsoleerd van alles en iedereen.


1 opmerking:

  1. Ik heb ook zo mijn bedenkingen bij een winters Scandinavië, al zou het noorderlicht wel een reden kunnen zijn om die streek eens 's winters te bezoeken. Als kind heb ik dat natuurverschijnsel mogen zien, gewoon in mijn geboortedorp en de herinnering eraan is nog steeds alsof het gisteren gebeurd is, ondanks dat het maar kort duurde. In het poolgebied schijnt de kans op noorderlicht vrij groot te zijn 's winters.
    Ben echter bang dat het er niet meer van komt, want naarmate ik ouder wordt, begin ik ook steeds minder te houden van de kou.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.