Bezoekers

Volgers

zaterdag 6 augustus 2022

Een Vieuxtje op recept.

Vandaag hebben we een heerlijke wandeling gemaakt en weer dik 10.000 stappen gezet. Nu zal dat voor de meeste van jullie niet speciaal zijn maar voor ons wel. We merken heel goed dat onze conditie sterk aan het verbeteren is. Eerder liepen we dat ook tot ik 3 jaar geleden een aanval van  Ischsias kreeg.
Daarna kon ik niets meer tenminste wat lopen betrof. Ik kon amper staan.

Ik heb geoefend en geoefend maar dat viel verdorie niet mee. Vorige zomer kon ik weer 6.000 stappen zetten maar dan moest ik de volgende dag weer in de rust stand. Mijn horloge had ik aangepast van 10.000 stappen naar 6000 en dat was al vaak niet haalbaar. Wat was ik trots dat het mij lukte om die afstand weer te kunnen lopen. 
Nu ben ik weer 1 jaar verder en loop weer 10.000 stappen zonder voor pampus te liggen 's avonds. 

Binnenkort ga ik mijn horloge weer aanpassen denk ik al wordt het moeilijker om thuis ook zoveel stappen te zetten. Thuis loop je vaak hetzelfde rondje en ben je onderhand uitgekeken maar onderweg ga je steeds op ontdekking en loop je gemakkelijker. Eigenlijk moesten we een camper reisje op recept van de dokter krijgen 😂😂

Lach hier nu maar eens om maar ik kende vroeger een man (hij was al op leeftijd)  die last had van nervositeit zo vertelde hij. Iedere avond dronk hij een glaasje Vieux. Ik denk dat velen nog niet meer weten wat dat is maar het is Nederlandse cognac die een goed alternatief is voor een Franse cognac qua prijs. Niet te vergelijken met de Franse cognac maar hij had er baat bij en vroeger kreeg je een Vieuxtje als je om een cognacje vroeg.

Mijn vader was een echte cognac drinker. Je deed hem geen groter plezier dan hem met zijn verjaardag een goede fles Couvoisier VSOP of een Napoleon VSOP te geven. Vieux kwam bij ons de deur niet in. 

Op een keertje was de nerveuze man in gesprek met mijn vader en heel serieus zei hij, " wat denkt u ervan mijnheer H. zou ik niet eens aan de huisdokter kunnen vragen of ik de Vieux niet op recept kan hebben?" 
Wat hebben wij hierom moeten lachen en al helemaal omdat deze man altijd zich een beetje meer voordeed dan nodig was. Het werd de familiegrap binnen onze familie. Of hij het ooit aan de huisarts gevraagd heeft weet ik niet. 

De beste man is al tientallen jaren geleden overleden en wie weet kwam het wel omdat hij de Vieux niet op recept heeft gekregen.

10 opmerkingen:

  1. Diepe buiging Ellen voor je stappen!! Ik kan me voorstellen hoe fijn dit voelt en hoe trots je bent, ik ben ook trots op je! xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel mevrouw Niekje. Ik voel me ook apetrots. Lief en ik hebben ons voorgenomen om thuis deze wandelingen voort te zetten :)

      Verwijderen
  2. Vorige zondag had ik spit (lumbago) en dan wil je juist lopen en is zitten minder prettig.
    In huis loop ik veel, mijn stoel staat zo'n 8 meter van aanrecht en ik doe dat stuk heel vaak. Buiten max 1 km meer lukt me niet. Het lastige vind ik dat je dan je telefoon bij je moet hebben en ik heb niet altijd zakken in kleding.
    Horloge heb ik geprobeerd maar dan heb je weer een app nodig en vond dat zo lastig dat ik het opgegeven heb. Ik wil gewoon een simpele om mijn pols.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot, oei spit. Niet prettig.
      Ik begrijp het helemaal wat de zakken betreft. Ik mis ze ook maar daar heb ik iets op gevonden. Wist je dat er telefoontasjes zijn die je om kunt hangen? Ik heb er eentje gekocht die ik kruiselings om kan hangen en niet eentje om alleen je nek te hangen. Dat wordt te zwaar. Ideaal en ik zie steeds meer dames met zo'n tasje rondlopen. Je hebt ze van stof en van leer. Google maar eens naar telefoontasje.
      De app kan gewoon van google. Hij heet FIT. Je hoeft niks in te stellen. Hij neemt al je stappen automatisch op.
      Beterschap Lot en succes.

      Verwijderen
  3. Ik weet niet of je het geprobeerd hebt, maar ik denk dat vieux ook goed tegen ischias was... :)
    Maar zonder gekheid: fijn dat je conditie zo vooruit gegaan is. Dat heb je toch maar mooi zelf gedaan.

    Lang geleden dronk ik graag cola-tic. Mijn ouders haalden speciaal een fles vieux voor me in huis zodat ik dat thuis ook kon drinken en niet alleen in de kroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik niet geweten dat Vieux DE medicijn was voor mijn Ischias. De dokter heeft er ook niet over gerept, hahaha. Dan had ik de morfine misschien wel kunnen laten staan.

      Een cola-tic, dat heb ik ook nog gedronken maar dan met rum. Heette dat niet cuba-libre? Je had altijd van de mode drankjes. Sherry heb ik ook nog een tijd van gehad terwijl ik dat eigenlijk niet zo lekker vind maar ik dronk het met mijn schoonzus vroeger, hahaha en nu heb ik al 3 maanden geen druppel gedronken, hahaha.

      Verwijderen
  4. Mijn alcoholconsumptie is vrij miniem omdat ik bier noch wijn lust. De enige alcoholische zonde is heel soms een corenwijntje, maar ook dat zeer sporadisch en ben ook kritisch wat merk betreft. Dus ervaringen met cognac of vieux kan ik niet in de strijd werpen, maar wat ik me wel afvraag is of er ook niet heel veel humbug bij is. Tijdens een vakantie, een jaar of 10 geleden, in gesprek geraakt met een Franstalige Belg die echt voortreffelijk Nederlands (Vlaams) sprak. Hij was een wijnliefhebber en voor hem was uitsluitend Franse wijn drinkbaar. Had kort ervoor gelezen dat een Nederlandse wijn een internationale prijs gewonnen had en zei hem dat. Onmogelijk volgens hem, want alleen Franse wijn was drinkbaar en ik Nederland kon hooguit wijnazijn gemaakt worden. (Vooroordeel?)
    Aan dat voorval moet ik altijd denken als ik mensen hoor over, in dit geval Franse cognac vs Nederlandse vieux. Cognac heet bij mijn weten ook alleen maar zo omdat het uit een bepaalde landstreek afkomstig is. Voor het stookproces kun je kun je natuurlijk iedere wijn nemen en de smaak daarvan zal bepalend zijn voor de smaak van het eindproduct.
    Mijn gedachte is dan ook eerder dat je vader gewend en/of verknocht was aan de smaak van een van beide genoemde merken cognac. Ik proef ook meteen als ze me een ander merk corenwijn voorzetten. EEnmaal heb ik het meegemaakt dat me oude jenever voorgezet werd en toen ik er wat van zei, kreeg ik vlakweg te horen dat er geen verschil in was. En die persoon noemde zichzelf (wijn)sommelier. Zag onlangs dat dat restaurant niet meer bestond. Waarom was ik daar niet verbaads over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De druif waar de wijn van gemaakt wordt heeft zon nodig. Hoe meer hoe liever. De zomers in Nederland worden steeds warmer en de wijn beter. Dan moet de bodem waar de druif op groeit veel kalk bevatten. De wortels van de druif kunnen meters diep gaan. Het is me eens uitgelegd door een wijnboer in Maastricht.
      Weet je dat we zelfs in Zweden een wijngaard zijn tegen gekomen?
      Een voorkeur voor wijnen hebben kan natuurlijk. Ikzelf drink ook het liefst een Franse wijn en dan een rode terwijl er ook hele goede Duitse wijnen zijn. Ik weet het maar ik hoef ze niet. Ligt helemaal aan mij hoor. Italiaanse wijnen zijn ook heerlijk en gooi de Spaanse wijnen niet weg. Onze schoonzoon drinkt het liefste een goede Spaanse wijn zoals de Rioja. Nu vind ik die zelf niet zo lekker. Hij heeft een bepaalde smaak die ik niet lekker vind maar hij heeft ook vaker Spaanse wijnen die ik overheerlijk vind.

      Nu heb jij net een Belg uit Wallonië getroffen en de Walloniërs vergelijken zichzelf altijd met Frankrijk. Dat vinden ze chique. Jouw Belg was dus niet helemaal onpartijdig, hahaha.
      5 Km van ons vandaan spreken de Belgen als Waals. Het zijn heerlijke mensen en heel vriendelijk maar ze vertikken het bijvoorbeeld om Vlaams te spreken tegen een Nederlander ondanks dat het gesprek dan stokt. Wij hebben ooit een buurvrouw gehad uit het Belgisch Hasselt. Haar zus trouwde met een man uit Brussel en hij was een Waal.
      Als de buurvrouw bezoek kreeg van haar zus en Waalse man dan ging alles in het Waals. De buurvrouw haar man, een Maastrichtenaar die geen woord Frans sprak, kon geen woord spreken met zijn zwager terwijl de zwager wel Vlaams kon spreken.

      Wat de cognac betreft Frans of Nederlands. Vieux mag zich eigenlijk geen cognac noemen. In Vieux zit 35% alcohol en in Franse cognac moet minstens 40% zitten en zo zijn er een paar verschillen. Het ligt er gewoon aan wat je zelf lekker vind en dat moet je nemen hoe het ook heet.



      Verwijderen
    2. Een aanvulling op de Vlaams sprekende Waal; tijdens een Italiaanse vakantie ontmoetten wij hem in het vakantieappartement. Er zat ook nog een Duits stel uit de omgeving vaN Munster en dat stel had uit liefhebberij talen en had ook Nederlands geleerd. De Waalse meneer was er duidelijk trots op dat hij ook goed Nederlands sprak en met het Duitse stel sprak hij dan ook Nederlands, terwijl die Frans met hem praatten. Vond het wel grappig om hun conversatie aan te horen.

      Wat de druif aangaat; al meer dan 40 jaar heb ik een blauwe druif in mijn tuin die altijd erg laat bloeit, meestal na half juni, maar ook jaar op jaar vanaf ongeveer half augustus rijpe en vooral zoete druiven geeft. Omdat zowel vrouw Helena als ik diabeet zijn gaat het overgrote deel van de oogst naar buren en tot voor kort ging ook een aanzienlijk deel naar een mevrouw die er jam van maakte voor een goed doel.
      Heb ooit een stek ervan aan een collega gegeven die ook zelf wijn maakte. Hij was verrukt over de druiven, want ze waren dusdanig zoet dat hij geen suiker hoefde toe te voegen. Helaas kon ik hem niet de naam van de druif geven, want mijn blauwe druif was me ooit verkocht als een witte druif; een 'vroege van der Laan' volgens het etiket.
      Vanmiddag zag ik dat de wespen de druiven ook ontdekt hadden en zich er tegoed aan deden. Ze be3ginnen dus al te rijpen. Binnenkort zullen de merels ze ook wel vinden is mijn verwachting.
      Wat de Zevenaarse grond aangaat; ik zit op licht kalkhoudende rivierklei.

      Verwijderen
    3. Willem dan had je geweldige Waal gevonden. Super!!
      Leuk een druivenstruik in de tuin. Ik had vroeger een witte druivenstruik in de tuin en we maakten een keer druivensap. Helaas zat mijn hele keuken onder het druivensap en was dat voor mij niet voor herhaling vatbaar, hahaha.
      Zevenaar? Ik heb er een kennis wonen. Ze komt van oorsprong uit Maastricht. Door het werk van haar man kwam ze in Zevenaar terecht.
      Kalk in de bodem zou heel goed voor de druif zijn. Jammer dat je ze zelf niet kunt proeven. Nou ja een enkeltje moet kunnen toch?

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.