Bezoekers

Volgers

donderdag 4 augustus 2022

Oost en West

Het is of de duvel ermee speelt.

Gisterenavond kregen wij weer een nieuwe buurman en deze keer was het geen Zweed maar een Duitser. Dat vinden wij meestal wel prettig omdat het Duits ons beter af gaat dan het Zweeds 😁 en daarbij was het een enige man.

Nou ja, enig, voor mij iets te jong hoor 😉 😅 Hij was totaal niet verlegen en begon uit zich zelf een praatje.
Hij begon met de vraag waar hij moest betalen en tot hoe laat dat moest. Meestal is zoiets wel een fijne opening om een gesprek te beginnen.

Hij reisde met vrouwlief en 2 dochters. Op zijn hoofd droeg hij een eigenwijs staartje/kuifje en de haren die hier uitpiepte staken alle kanten op. Hij was een vrolijk type en het gesprek vlotte dan ook meteen.

Alle campings waren vol vertelde hij en zijn Mädchen wilden graag naar het strand. Ze bleven daarom maar 1 nacht en morgen maar zoeken naar een camping of camperplaats bij een strand.

Hij vroeg hoelang wij al op pad waren want hij wist schijnbaar uit ervaring dat ouderen, die niet meer hoeven te werken vaak lang onderweg zijn met hun camper. Lief antwoordde dat we half mei van huis vertrokken waren en 23 mei met de ferry naar Zweden waren gekomen. 
"Aha", zei "en dan blijven jullie zeker tot de kerst 😂?" "Nou nee helaas niet," zei Lief " want in januari moeten we weer naar Spanje de zon opzoeken 😅. Tja zo gaat dat als je gepensioneerd bent 😂😂" 
We hadden het grootste plezier om de grapjes over deze luxe beslommeringen. Toen vroeg hij waar we vandaan kwamen en wij vroegen weer op onze beurt aan hem waar hij vandaan kwam.
Hij vertelde dat hij vroeger als kind in Potsdam had gewoond maar nu woonde hij iets zuidelijker in een voor ons onbekend dorpje.
Hij was een Ossie. Hij vertelde dat hij 11 jaar was toen de Muur viel. Dat was nu 35 jaar geleden. In die tijd moest hij op zaterdag nog naar school. De juffrouw van de school was daar heel streng in en herinnerde haar leerlingen er steeds aan dat ze op zaterdag niet mochten verzuimen.


35 Jaar geleden op een donderdag viel de muur vertelde hij en het eerste wat hij deed was op de vrijdag samen met zijn schoolvrienden naar C&A gaan in west Berlijn. Dat vergat hij nooit meer. Die vrijdag was gewoon niemand naar school gegaan maar op de zaterdag waren ze er weer allemaal. 
Gelukkig geen boos gezicht van de juffrouw en ook niet van de ouders van de spijbelende leerlingen. Ze begrepen het.

Hij vertelde ook over de Trabant van zijn vader.

Zijn vader had de eerste en ook meteen de laatste Trabant gehad en het schakelen in die auto moest zoals je dat ook vroeger in de Renault 4 of in de Eend deed. Een nieuwe Trabant krijgen kon jaren en jaren duren.

Hij vertelde ook dat zelfs nu nog na 35 jaar altijd verschil in Duitsland werd gemaakt tussen de Ossies en de Wessies. Dat heb ik nooit geweten. Nu heb ik er ook nooit mee te maken maar toch dacht ik dat dat nu wel over was onderhand.

Er moeten weer generaties overheen gaan denk ik net als de beschuldigingen die Duitsers vaak kregen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig is dat nu een heel stuk minder.

2 opmerkingen:

  1. Dat verschil tussen Ossies en Wessies zal niet snel veranderen. Kijk maar naar ons eigen land. Wij Limburgers hebben heel vaak over zij van boven de rivieren en over Hollanders. Net zoals de mensen uit de Randstad het hebben over de domme boeren van de rest van het land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, je hebt gelijk al vind ik, als Limburgse, dat ik mijn mening over alle mensen boven de rivieren toch anders ben gaan bekijken omdat ik er vaak kom.
      Er is een groot verschil tussen de mensen. Ik ken echte "Hollanders" zoals wij in Limburg bedoelen. Wij vinden ze vaak uitgekookt en vooral gierig maar ken ook ook "Hollanders" die helemaal niet aan dat plaatje voldoen. Ze zijn gezellig en als je op visite komt zouden ze werkelijk alles uit de kast halen voor je.
      Ik vind de ooster- en noordelingen bijvoorbeeld veel vriendelijker dan de zuiderlingen.

      Ach zo heeft iedereen wel wat denk ik maar je hebt gelijk dat het nog wel heel lang kan duren voordat dat oordeel weg is. Het ligt er helemaal aan hoe mensen zich gedragen.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.