Bezoekers

Volgers

dinsdag 20 september 2022

Gewoonten en rituelen

Vandaag Prinsjesdag. 
Ik zie het maar zelden want vaak zijn we in september nog ergens aan het zwerven met de camper. September was onze vakantie maand in ons werkzame leven.

De meeste plannen van het kabinet zijn al uitgelekt zoals normaal en om de hoedjes enz. te zien interesseert me niet zo. De traditie die erbij hoort vind ik dan wel weer mooi om te zien.

Het losse velletje papier dat in het koffertje van Kaag ligt maakt me wel nieuwsgierig. Wat gaan ze aan de energie kosten doen?

Gisteren de uitvaart van queen Elisabeth vond ik heel stijlvol, echt Engels. Al die rituelen die de Engelsen hebben. Heel apart en bijzonder. Wat een bloemenzee bij het kasteel van Windsor waar al die boeketten en kransen lagen en wat hadden ze mooie oplossing voor al die boeketten bedacht.

Wat me wel opvalt en dat is heel vaak het geval, is dat als iemand overleden is er over hem/haar gepraat wordt of het een heilige is geweest. Dit valt me nu ook weer op. Er werd toch vaak geschreven over de bijzondere kledingstijl over de Engelse vorstin en als ik het nu regelmatig hoor dan wordt er gesproken over haar prachtige zijden en satijnen jurken. Volgens mij was ze ook erg "streng" en als ik aan de tijd denk toen prinses Diana overleed, haar schoondochter, was ze ook niet zo voor de poes.
Maar dat is allemaal vergeven en vergeten en nu was de queen nog net niet heilig.

Ieder land heeft zijn gebruiken, zijn rituelen en gewoontes en daar ben ik altijd erg in geïnteresseerd. Ook als we met de camper op pad zijn dan ben ik daar erg nieuwsgierig naar. Kerkhoven zijn ook in ieder land weer anders. Ik moet dan ook in een ander en vooral nieuw land voor mij even het kerkhof zien net als een kerkje. 
De mensen zelf maken me niet zoveel uit want die ken ik niet maar de gebruiken wil ik graag leren kennen.
(Even een berichtje voor een lezeres. Ikkelien, ik hoop dat je nu begrijpt waarom ik gisteren wel naar de tv heb gekeken.)

En nu heb ik weer even genoeg gekletst. Ik ga eens even de handen uit de mouwen steken en opruimen enz. enz.

Tot later.


2 opmerkingen:

  1. Het Engelse koningshuis liep nooit zo met zijn emoties te koop en was nogal terughoudend. Na de dood van Diana (die toen al gescheiden was van haar man )en de publieke kritiek op de houding van de koningin is in die houding verandering gekomen. Waarschijnlijk onder leiding van 'deskundigen'. De Engelsen hielden van hun koningin, zelfs verstokte republikeinen waarderen haar en ook Charles heeft de symphatie van allerlei mensen. Ik vind die gebruiken ook erg interedsant. In Nederlnd heb je dat toch veel minder.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.