Bezoekers

Volgers

maandag 17 oktober 2022

Toerist in eigen stad

Hoe gek kun je maken. Toerist in eigen stad. Wij maakten het gisteren mee. Het was heerlijk weer en in de middag zou het zonnetje verdwijnen dus voormiddag op pad richting het centrum van Maastricht. Deze keer geen winkelcentrum dat lieten we een beetje links liggen.

Vroeger (19de en 20ste eeuw) had je in Maastricht de Koninklijke Sfinxfabrieken. Ik denk dat de naam bij vele lezers wel bekend is en menigeen zal ooit de naam wel eens hebben zien staan op een wastafel of toilet. Er zijn ook vele boeken geschreven over de tijd dat Petrus Regout (eigenaar van de fabrieken) de skepter zwaaide over de stad Maastricht.

Na het vertrek van de sanitair fabrikant in 2006 stonden de fabriekshallen leeg. Deze zijn nu helemaal getransformeerd in het prachtige nieuwe Sfinxkwartier en daar ging onze wandeling heen.

Lief en ik waren er lange tijden niet meer geweest en er ging een nieuwe wereld voor ons open. We hebben er vele foto's en film gemaakt. De video zal eerst nog in elkaar gezet moeten worden eer hij gepubliceerd kan worden.

Foto's kan ik hier wel plaatsen.

Het grote witte gebouw Sfinx gebouw. 



Er zijn hier allerlei serviezen te bewonderen zoals het Saks en Brabants bont. 



Vanuit de mooie lange gang waar de geschiedenis van de Sfinxfabrieken te zien is in woord en beeld ga je met een lift naar de 8ste verdieping.
Even wachten op de lift en dan zie je deze fietsen boven je hoofd hangen ๐Ÿ˜


Boven gekomen op de 8ste verdieping kun je over heel de stad kijken en nog verder. Er is een restaurant waar je iets kunt eten of drinken terwijl je ogen te kort komt met het kijken in de verte door de vele ramen.





Het was heerlijk weer dus zochten een plekje buiten op het terras.



Na de lunch ging onze tocht weer verder. 
Buitengekomen zag ik Loods 5. Eens even kijken en bijna raakte ik niet uit gekeken.







Aan de linkerkant zie je de oude muren van de vroegere fabriekshallen.


Dit zijn maar een paar foto's van 1 verdieping maar er is nog een verdieping. Voor deze keer had Lief nu echt wel zijn best gedaan om met mij door deze heerlijke winkel te sjouwen ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Natuurlijk kom ik hier nog een keertje terug ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Nu hadden we het mooie gebouw gezien en liepen via de Hoge en de Lage Fronten weer richting huis.
In de Fronten zijn nog resten te vinden van de vestingswerken. Er bevinden zich gangen onder waar mijn moeder als kind in de wereldoorlog ging schuilen als de sirenes gingen. Die gangen worden ook wel de Kazematten genoemd.


Het is een prachtig stukje natuur. Wij wandelen er vaak en graag.




We kwamen moe en voldaan en na bijna 10 000 stappen weer thuis.

12 opmerkingen:

  1. Ik ben te lang niet in Mestreech geweest. Staat op de verlanglijst net zoals Aken. Beide een kattensprong vanuit thuis maar toch…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Steden veranderen zo snel. Als je er een tijdje niet geweest zijn zie je des te beter de veranderingen. Eigenlijk moet je even wachten tot de kerstmarkten er ook weer zijn. Dan geniet je dubbel ;)

      Verwijderen
    2. Ik weet het. De kerstmarkt van Aken is ieder jaar hetzelfde ingericht en toch… De sfeer die dan in de Altstadt heerst…

      Verwijderen
    3. Is altijd gezellig. Magisch Maastricht komt ook weer komend jaar.

      Verwijderen
  2. Prachtige foto's. Lief kijkt nogal boos aan de lunch,of is dat zijn normale uitdrukking?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot normaal kijkt hij niet zo boos. Het kwam door de zon denk ik.

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Zelf zie je dat niet meer maar bij zo'n wandeling valt het je dan in ene keer weer op. Maastricht is mooi.

      Verwijderen
  4. Toen ik in eind 1967, na bijna 3 jaar kamerbewoner te zijn geweest, een benedenetage wist te bemachtigen van een mevrouw die naar een verzorgingshuis ging, kwam ik een ongelooflijke hoeveelheid oud spul tegen en kreeg het verzoek van haar zoon om 'die troep' maar bij het grofvuil, de kraak' te zetten. Bij 'die troep' zat ook lampetstel bij; van Regout uit Maastricht en dat vond mijn toen nog prille verkering geen goed idee. Haar 'prulletjes' verzamelende schoonzus heeft ook nog het een en ander uitgezocht, maar er ging toch nog een aardige hoeveelheid bij het grofvuil.
    De kan is in de afgelopen jaren wel gesneuveld, maar de kom gebruiken we nu, bijna 55 jaar later, nog steeds als fruitschaal en ik ben er zelfs een beetje aan gehecht geraakt..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaaa Willem een lampetstel. Ik geloof dat iedereen dat had. Mijn moeder vertelde dat dat een van de dingen was die bij je uitzet hoorde. Helaas ben ik het lampetstel van mijn moeder kwijt geraakt bij mijn scheiding. Wie weet denkt mijn "lieve" ex nog eens aan me als hij het ziet staan als hij het niet bij het grof vuil heeft gezet. Ik moet nog vaak aan het lampetstel denken, jammer dat ik het kwijt ben.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.