Bezoekers

Volgers

vrijdag 4 november 2022

Dat gaat vast gezellig worden

Zondagmiddag a.s komen een paar dames (4) op visite waaronder mijn nichtje en schoonzus om het mozaïek haken te leren. 

In de periode (corona tijd) dat we allemaal veel binnen zaten maakte ik kennis met het mozaïek haken en ik ging meteen voor de bijl.

Tinna Thórudóttir Tholvadar, een IJslandse dame maakte de mooiste dekens met prachtige patronen. Dat wilde ik ook leren en ik zocht Tinna op bij Youtube waar ze op een hele eenvoudige manier liet zien hoe je mozaïek haakt.

Zou mij dat lukken?

Ik ging naar een winkel bij ons in de buurt en kocht een paar goedkope bolletjes wol en ging aan de slag en ................ het lukte.


Mijn eerste werkje was het kleedje rechts in de kleuren wit en rood.

Je kunt wel zien op de foto dat ik de smaak te pakken kreeg 😅 Ik ging na mijn eerste werkstukje op zoek waar ik een patroon kon vinden en wol en dat vond ik en ik kocht een kant en klaar pakket met een patroon in het Nederlands. Dat kon toch niet meer mis gaan als ik alles zo duidelijk bij de hand zou hebben.
(Heb je ook interesse dan stuur mij een berichtje en stuur ik je het adres door.)

Mijn eerste deken werd besteld, de deken met de grote pastilles links. 
Spannend hoor maar het lukte. Het werd zelfs een soort verslaving voor me 😁 en toen mijn eerste deken helemaal af was en ik nog veel wol over had bestelde ik nog een paar bolletjes witte wol bij en begon aan mijn tweede deken.

Nu ben ik een poef aan het haken en het begint weer iets te worden.

Mijn schoonzus en nichtje vonden de dekens prachtig en mijn poef in wording ook. 
En zo gebeurde het dat ze zondagmiddag met nog 2 liefhebbers komen en gaan we aan het werk. Als de dames weer naar huis gaan dan hebben ze het zeker ook onder de knie en kunnen ze de komende winter helemaal los gaan 😂

Dat gaat vast een super gezellige zondagmiddag worden 😊

12 opmerkingen:

  1. Ik ben lid van een paar Faceboek groep over haken en mozaiek haken ook die van Tinna natuurlijk. 5 jaar geleden was ik op IJsland en heb in een winkel staan kwijlen bij veel bollen wol, maar kon niet zo snel bedenken wat ervan te maken en het was ook behoorlijk aan de prijs. Dus niks gekocht.

    In juli heb ik een workshop gevolgd over mozaiek haken, was ook zo gezellig, zet 8 vrouwen die elkaar niet kennen bij elkaar en het is gezellig en leuk, ook de lunch die we buiten konden nuttigen De techniek is eigenlijk zo simpel maar je moet het even weten en hoe patroon te lezen.

    Tot nu toe heb ik alleen een kussenovertrek gemaakt en daar ben ik weken mee bezig geweest, paars en beige in de kleuren vd kamer.
    Een deken ga ik niet maken, dat is me te groot en duurt te lang..
    Ben nu vooral sjaals in o.a. weeftechniek aan het maken voor familie. En pannenlappen in delta formaat. Als dat klaar is pannenlappen met de mozaiek techniek, kwam net een patroon tegen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind je haken ook zo ontspannen werken? Heerlijk. Het is inderdaad heel eenvoudig het mozaïek haken. Ik ben natuurlijk ook lid opo FB bij Tinna. De weeftechniek lijkt me moeilijk. De draden weven door je haakwerk. Het is wel erg mooi voor sjaal/

      Verwijderen
    2. De weefsjaal is juist zo simpel. 10-12 toeren stokje losse stokje haken (3 breed dan je de sjaal wil) in 3-5 verschillende kleuren tot je de goede lengte hebt + 10 cm (want het weven maakt hem korter en breder zodat je een raamwerk hebt. Dan draad dubbel 15 cm langer dan je basis en draad door oogje veiligheidsspeld dubbel doen en zo onder boven stokjes weven. Kleuren en banenbreedte afwisselen. Op youtube vele voorbeelden te vinden.

      Verwijderen
    3. Dat lijkt me idd niet moeilijk. Als ik mijn poef klaar heb dan ga ik het zeker uitproberen. Bedankt Lot voor de tip.

      Verwijderen
  2. Waar heb je dat pakketje besteld met nederlands patroon?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi! Weer iets geleerd,ik kende dit niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Izerina. Ik was er ook meteen verliefd op.

      Verwijderen
  4. Het is niet om het handwerken dat ik reageer, op dat gebied ben ik nooit verder gekomen dan het leren breien voor een toneelrol en die ervaring was niet dusdanig ontspannend dat ik eraan verslaafd geraakt ben. Nee, het was de naam van die IJslandse dame waardoor ik getriggerd werd; Tinna Thórudóttir Tholvadar. Ik kende de (Nederlandse) turnster Eythora Thorsdottir en wist daardoor dat de naamgeving in IJsland via de moeder verloopt, maar dat ook de naam van de vader erin verwerkt zat, was me wel onbekend.
    Zo zie je maar weer, ook als je al hoog en breed gepensioneerd bent leer je elke dag weer bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.