Vanmorgen was mijn "gouden" meisje weer bij ons en toen ik haar haar kerstpakket gaf was ze werkelijk zo verrast. 😮
Ze vond het zo leuk dat ik dat voor haar gemaakt had. Ze kwam er maar niet over uit.
Ze heeft ons wel 10 keer bedankt 😀
Ik ook weer tevreden dat het in de smaak viel. 😁
December is de maand van de cadeautjes. Kerstmis, St. Nicolaas en nog een paar verjaardagen en dat allemaal komt nog eens extra bovenop deze dure decembermaand.
Onze rekeningen krijgen zo wel een flinke deuk maar voorruit we hebben weer een heel nieuw jaar voor ons om alles weer aan te vullen. 😅
Ik las dat de brandstof voor de auto's goedkoper wordt en de wegenbelasting weer duurder.
Nog een nieuwtje. De EU vreest dat er voor volgende winter 2023/2024 te weinig gas zal zijn. Als nu iedereen een warmtepomp laat installeren dan zou dat een heleboel helpen.
Hebben we met een warmtepomp dan echt zoveel minder gas nodig, maakt dat echt zo'n groot verschil?
Stiekempjes denk ik wel eens. Ze willen ons al jaren van het gas af. We moeten aan de zonnepanelen en aan de electrische auto.
Gebeurd dat niet goedschiks dan maar kwaadschiks.
En wie gaat dat allemaal betalen? Ik denk "zoete lieve Gerritje"
Het klinkt nogal ironisch, maar in Nederland moten we van de overheid allemaal van het gas, ten behoeve van het milieu en bij oosterburen zijn bezig om allemaal aan het gas te geraken. Ook om hetzelfde milieu. Een beetje de wet van de remmende voorsprong; hoelang is het nog maar geleden dat de energieslurpende gloeilamp min of meer in de ban gedaan werd en waar mogelijk vervangen moest worden de veel energievriendelijker tl-lamp. Nu is de tl-lamp opeens een grote energieslurper geworden en moeten we massaal aan de led-lamp.
BeantwoordenVerwijderenOnze oosterburen stoken nog massaal met steen- en bruinkool en dan is aardgas een stuk milieuvriendelijker. Nederland heeft dat stadium al lange achter de rug door de komst van het gas in Slochteren. We zitten nu met de naweeën ervan. Hoe lang dat nog duurt? Het is geen 100% 1 op 1 vergelijking, maar in de jaren '70 zijn de Limburgse mijnen gesloten. De gevolgen van de mijnbouw; (naschokken, verzakkingen) komen nog steeds, zij het sporadisch, voor.
Allemaal aan de warmtepomp. Ook zoiets. Een warmtepomp is geen perpetuum mobile en heeft ook externe energie (elektriciteit) nodig om te kunnen functioneren. Al sinds de jaren '90 kampt het hoofdtransportnet met capaciteitsproblemen en dat is nog steeds niet opgelost, maar desondanks wordt wel het elektriciteitsgebruik (indirect) gestimuleerd (warmtepompen, inductiekoken, etc) en de particuliere opwekking (warmte-krachtkoppeling destijds, zonnepanelen nu) ook, maar wel onvoldoende transportcapaciteit om het naar andere gebruikers te kunnen vervoeren.
De club van Rome zei het lang geleden al; er zijn grenzen aan de groei.
Het is een beetje een pessimistisch verhaaltje geworden, al was dat niet mijn insteek.
Willem, ik vind het ook allemaal zo krom als wat. Moet Nederland weer het beste jongetje van de klas zijn en moeten daarom mensen nu de gevolgen ervan ondervinden? De opkomende armoede, enz. enz. Je hebt gelijk, we moeten aan de e-auto maar het NET kan het helemaal niet aan vandaar de kerncentrales die er moeten komen. Dat duurt voorlopig nog wel even en tot zo lang zullen we door moeten modderen. De grenzen zijn bereikt!!
Verwijderenwarmtepomp is ook geen optie in de stad .maakt veel lawaai en een bromtoon waar je,je buren echt niet moet opzadelen. ik ga voorloopig niet van het gas af. huis is volledig geisoleerd,misschien nog zonnepanelen maar ons dak is niet zo gunstig gelegen. ik vind dat bij nieuwbouw verplicht zonnepanelen geplaats moet worden en huurhuizen als een huis vrij komt ,geisoleerd moet worden voordat een nieuwe huurder er in kan .dit moet zeker gelden voor huisjes melkers.
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd of er ooit een wet komt die de huurprijs relateert aan het energielabel. Zal een stap in de goede richting zijn, maar ben bang dat mij dan de kiezen niet meer zeer doen.
Verwijderenik heb al jaren een warmtepomp en het maakt absoluut geen lawaai (buitenunit staat op het dakkapel en je kunt niks horen in de tuin, maar ook op zolder als de ramen open staan, de nieuwe modellen maken nog minder lawaai en zijn zelf geschikt om in de tuin te zetten). samen met een elektrische boiler zijn we dus al 6 jaar van het gas af. Wij deden toen vooral voor het milieu, samen met zonnepanelen, en werden ook vrij uitgelachen. Maar nu hebben we vrijwel geen energie rekening, en hebben de investering van toen allang terug verdient.
Verwijderen@RKH, helemaal waar wat de huisjesmelkers betreft. Dat is zo explosief gegroeid doordat de rente op de banken verdwenen want waar moet je dan heen met je grote sommen geld?
Verwijderen@Willem, ik ben ook bang dat de huurprijs mee de lucht in gaat als de woning is aangepast.
@Anoniem, mensen die er graag al vroeg bij wilde zijn met de aanschaf van een warmtepomp zitten nu weer met de brokken net als met de zonnepanelen en accu's van de e-auto. De techniek gaat voorruit wat dat betreft en dat is geweldig maar je zal er maar vroeg bij zijn geweest. Wij wonen in een appartement en hebben ons aan te passen wat de verwarmingsketels betreft. (we hebben blokverwarming) en ons dak zou eerst vernieuwd moeten worden willen we er zonnepanelen op kunnen leggen. Twee jaar geleden zijn hier info over gaan inwinnen en werd on sterk afgeraden om aan zonnepanelen te beginnen. We zouden het er nooit meer uit kunnen halen dus geen zonnepanelen voorlopig.
inderdaad het was toen heel vroeg, en de techniek gaat snel vooruit. Nu is het probleem dat een warmtepomp ontzettend en belachelijk wachttijden heb (mijn installateur sprak over 1 jaar wachten voor ene nieuwe warmtepomp, mede omdat de vraag heel gestegen is). Voor ons toen een keuze omdat de CV ketel vervang moest worden, dus keuze was tussen een nieuwe ketel voor weer een aantal jaren, of gelijk een warmtepomp. Omdat wij al zonnepanelen hadden, hebben we voor een warmtepomp gekozen. het is niet een perfect oplossing, maar gezien de huidige prijzen is een goede keuze geweest.
Verwijderen