Bezoekers

Volgers

vrijdag 30 december 2022

Ziek zijn met luxe

Wat kan een mens zich toch belabberd voelen van zoiets simpels als een verkoudheid en wat een luxe is het dan als je gepensioneerd bent en niet hoeft te gaan werken.

Ik zeg dit regelmatig tegen Lief dat ik nu gewoon ziek mag zijn. Wat gaf dat toch een extra druk in mijn werkzame leven.

Dat begon meestal bij de eerste ziekte verschijnselen. 

Ik werkte met diensten aan de receptie en werkte altijd alleen. Werd je ziek dan moest je op tijd op zoek naar vervanging want de receptie kon niet gesloten worden.
Het gebeurde wel eens dat er een collega 's nachts ziek werd en dan naar een andere collega moest bellen zodat die om 7 uur in de ochtend paraat kon staan. 

Ik heb al gehad dat ik laat in de avond met mijn vader naar het ziekenhuis moest en dan al dood nerveus werd of ik de ochtend zou kunnen werken. Naar de eerste hulp in het ziekenhuis wist ik uit ervaring dat dat weer uren ging duren en soms pas weer tegen 3 a 4 uur  pas weer in mijn bed kwam. Dan begon ik die avond vanuit het ziekenhuis al te bellen naar collega's en was pas gerust als ik vervanging had geregeld.

Was je ziek dan belde je manager iedere dag opnieuw om te vragen hoe het was en of je nog niet kon komen werken. Vreselijk! Het ziekte percentage moest omlaag dus zo'n manager belde niet omdat hij/zij zo met je begaan was maar die procenten moesten gehaald worden. Wat had ik daar een hekel aan net of je de boel aan het belazeren was. Gelukkig ben ik nooit vaak ziek geweest.

Daarom geniet ik nu extra van de luxe dat ik ziek mag zijn zonder druk die op me gezet wordt.



13 opmerkingen:

  1. Is toch een rare situatie dat de medewerker zelf vervanging moet regelen, de bezetting is de verantwoordelijkheid van de manager.
    Wij hebben altijd een lijst met de bezetting met daarbij wie beschikbaar zijn voor back-up en daarin een volgorde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vond ikzelf ook vreemd maar het waren de regels en daar hadden we ons maar aan te houden.

      Verwijderen
  2. Ik moest eens een kijkoperatie aan mijn spontaan gebroken meniscus ondergaan. Volgens PZ mocht dat 3 dagen duren en dat we al 1 dag meer dan een college die die blessure met sporten had opgelopen. Hij was 25 ik 62! Ik had per kwartaal 3-4 weken dat ik het echt druk had en de rest was makkelijk goed op te schuiven en gelukkig zat ik in die periode en ik he b het uit frustratie om die dwanr lekker uitgezongen tot 10 dagen. Kon ecnht nog niet goed trappen lopen en autorijden 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om het maar eens onparlementair te verwoorden; hier zakt mijn broek van af. Wat heeft PZ in vredesnaam te zeggen/te bepalen over de lengte van je ziek zijn. Ik vind het al verdacht dat die afdeling überhaupt van de bedrijfsleiding/directie die macht krijgt. Als werknemer van een dergelijk bedrijf lijkt het me moeilijk om enige binding met dat bedrijf te krijgen; iets wat in mijn beleving wel nodig is om er met plezier te werken.

      Verwijderen
    2. Ik werkte er al ruim 20 jaar met veel plezier en bijna alle collega's ook zo lang. Helaas kwam er op PZ de strenge meesteres en ook een andere leidinggevende hebben het me de laatste 2 jaar heel moeilijk gemaakt. Ik wist hoe het werkte en dat de bedrijfsarts uiteindelijk beslist en daar had ik ook telefonisch contact mee want die kende ik ook al jaren. Maar toch is het heel intimiderend en vervelend dergelijke opmerkingen

      Verwijderen
    3. @Lot, ik kan me goed voorstellen dat je uit frustratie extra vrij nam. Wat waren wij toch een Doetjes in die tijd hé.

      Verwijderen
    4. @Willem dat ging bij ons ook zo. Ik ben een keer overvallen in Frankrijk en brak mijn hand. Ik belde meteen met mijn baas om me ziek te melden (ook uit frustratie zo van die dagen pakken jullie mij niet af) Ik kreeg het advies om meteen bij de bedrijfsarts te melden maar ik zat in zuid Frankrijk. Dan moest ik maar meteen naar Nederland komen.

      Verwijderen
  3. Wat bijzonder dat je zelf je vervanging moest regelen. Ik bel mijn leidinggevende en die regelt de rest. Ik zeg, indien mogelijk, mijn eigen afspraken af maar als dat niet lukt kan mijn leidinggevende dat ook voor me doen. Maar inderdaad wel fijn dat je nu helemaal niets aan je fiets hebt hangen en gewoon kan uitzieken zonder zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Mevrouw Niekje en zo hoort het ook zoals het bij jullie geregeld is. Ik heb er toch dik 19 jaar gewerkt met plezier.

      Verwijderen
  4. Zelf vind ik het ook nogal vreemd dat je in geval van ziekte zelf je vervanging moet regelen. Maar het lijkt me ook dat je het wel des te meer waardeert dat je met pensioen bent en het gevoel van 'alles mag en weinig moet nog' kunt laten prevaleren. Voor mij nog altijd het ultieme vakantiegevoel.
    Een rustige en vooral hoestvrije jaarwisseling toegewenst en ga er weer fris tegenaan in 2023. En voor jouw Lief; 'haenig an doon'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Willem dank je wel. Ik geef het door aan Lief.
      Heerlijk dat we zo genieten van ons pensioen. Niks meer MOET, alles MAG.

      Verwijderen
  5. Hey wat naar ik hoop dat je snel opknapt. Heb je je armband al binnen?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.