Bezoekers

Volgers

vrijdag 13 januari 2023

Inflatie

"Hoge inflatie heeft ook voordelen: je hypotheekschuld smelt weg"
Deze kop trok vanmorgen bij de nieuws berichten mijn aandacht.
Inflatie heeft twee kanten las ik. De inflatie van 10 % in 2022 hield in dat je voor je mandje boodschappen dat vorig jaar € 100 koste nu € 110 moet betalen.
Je geld is dus minder waard geworden.
Dat vinden we niet zo leuk want ook ons spaargeld is minder waard geworden maar wat het allemaal weer interessanter maakt is dat iemand zijn schuld ook minder waard wordt. Of dat nu een studieschuld is of een hypotheek, toch?
Het bedrag wat je leende voor wat dan ook blijft helaas hetzelfde en je zult hem altijd moeten terug betalen al zijn die euro's waar je je schuld mee afbetaald wel een stuk minder waard geworden.
Om de inflatie een beetje te dempen is de Nederlandse bank nu rente gaan geven. Het tegenover gestelde is dat de rente over je schuld, ook gaat stijgen.
De mensen die vorig jaar een hypotheek afsloten hebben een hele goede zet gedaan als ze tenminste hun rente hebben laten vastzetten. De rente stond toen erg laag. Nu gaat hij weer omhoog.
Wanneer doe je het goed als leek? 
Ik hoor verhalen over de huizenprijzen die weer gaan zakken maar als je weer een andere woning koopt nadat de jouwe is verkocht dan speelt dat geen rol. Jouw huis is goedkoper geworden maar het nieuwe dat je koopt ook. Met huren is het weer een ander verhaal.
De prijzen van de boodschappen zullen niet meer echt dalen denk ik net als de benzine en diesel prijzen. Maar deze maand krijgen we weer wat meer in het loonzakje en (ik mag het eigenlijk niet zeggen 😉) we boffen dat de winter niet zo heel erg streng is 😉

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.