Bezoekers

Volgers

donderdag 26 januari 2023

Meer betalen aan parkeergeld en afval.

We gaan weer meer betalen aan parkeergeld en het ophalen van afval.

Het nieuws staat er weer bol van.

Het volgende las ik bij nu.nl

Gemeenten verwachten dit jaar ruim 12 miljard euro aan heffingsopbrengsten te verzamelen.
Dat is ruim 6 procent meer dan wat begin 2022 werd verwacht voor het gehele jaar, meldt statistiekbureau CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2023. De gemeenten verwachten dat de opbrengsten uit de toeristenbelasting fors zullen stijgen, terwijl die uit de hondenbelasting dalen.

De onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing, rioolheffing en het parkeergeld zijn de vier heffingen die het meest opbrengen. Die vier zijn in 2023 goed voor meer dan 85 procent van de heffingsopbrengsten.

Voor dit jaar hebben de Nederlandse gemeenten 5,1 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot. Dit is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. De stijging van de begrote opbrengsten komt vooral door de stijging van de WOZ-waardes.

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Iedereen die belasting mag heffen, zoals gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst, gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van die belastingen te bepalen. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning is dit jaar met 17 procent gestegen, waardoor de onroerendezaakbelasting ook stijgt.

De huizenprijzen zijn dus gestegen afgelopen jaar. Gelukkig dalen ze nu weer las ik en zouden we dus blij moeten zijn tenminste wat de WOZ waarde betreft. Volgend jaar zullen we dan vast minder gaan betalen 😂😂 Al heb ik nog nooit meegemaakt dat de prijzen dan weer gaan dalen.

Gemeenten zouden zich moeten schamen om veel mensen weer zo extra te belasten.

In Maastricht is er een stijging van 8,4% dat valt nog mee want er zijn gemeenten in het westen van het land die zelfs 15% omhoog gaan.


Ik weet de tijd nog dat ze de WOZ pas invoerden. Je betaalde een bedrag per jaar en dat viel best mee maar het bedrag werd ieder jaar hoger en hoger en dus wordt het nu per maand betaald. 

Ik begrijp dat de gemeenten ook hun onkosten hebben maar als ik vaak al dat vuil in de straten zie liggen en het onkruid weelderig zie groeien (nu natuurlijk even niet) dan vind ik dat daar ook wel eens iets aan gedaan kan worden.

10 opmerkingen:

  1. Met de WOZ wordt op een vergelijkbare wijze omgegaan als met de BTW; komt de overheid geld tekort dan worden de percentages gewoon verhoogt. Welke gevolgen dat heeft voor de bevolking lijkt van de tweede orde. De BTW is ergens eind jaren '60 ingevoerd en bedroeg destijds 4% voor het lage tarief en 12% voor het hoge tarief en er was er ook nog een 0%'s tarief voor zaken waar al veel belasting/accijns over geheven werd. Nu zijn die percentages 9% en 21%, dus de opbrengsten zijn, nog geheel afgezien van de inflatie, stukken hoger. Doet me een beetje denken aan het verhaal van 'rupsje nooitgenoeg'
    De gemeenten gaan op vergelijkbare wijze om met de WOZ-opbrengsten; als er een geldtekort dreigt dan worden de percentages verhoogt en vreet Rupsje Nooitgenoeg zich vol en vet. Dat lijkt me een van de oorzaken dat er zo gemakkelijk omgegaan wordt met schulden maken door overheden. Met de zuinige premiers als Drees en Zijlstra in de jaren '50 en '60 was het misschien ook niet ideaal, maar het geldbewustzijn van overheden lijkt destijds groter geweest te zijn dan tegenwoordig.
    Ben blij dat ik geen econoom ben, maar gewoon een simpele civiele technieker, want geldzaken zal ik wel nooit doorgronden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Willem en wij moeten dat onverzadigbare Rupsje nooit genoeg maar blijven voeren maar wie voert ons?

      Verwijderen
  2. In mijn gemeente wordt en werd aangekondigd dat de afvalstoffen naar beneden gaan met maar liefst 50 euro per jaar, dit komt door het recyclen wat veel burgers doen. Ik moet het eerst nog zien en dan geloof ik het. Het zal mij niets verbazen dat de WOZ dan wel weer omhoog gaat met meer dan 50 euro per jaar. consumindersingle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Of je gemeentelijke belastingen per maand of per jaar betaald bepaal je gewoon zelf. Het lijkt nu of het bij jullie verplicht per maand is, maar dat is gelukkig niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger was het te betalen bedrag per jaar met gemak te doen. De kosten zijn nu zo omhoog gegaan ieder jaar dat je het nu per maand mag betalen. Ik vind het nogal een groot bedrag om zo maar per jaar te betalen.

      Verwijderen
  4. Dat parkeergeld meer gaat kosten vind ik minder een punt dan het afval. Van dat laatste vind ik het wel heel essentieel dat het goed geregeld is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf betalen bijna niks aan parkeergeld omdat we op 10 minuten loopafstand van het winkelcentrum wonen en op 5 minuten loopafstand van het winkelcentrum. Maar 1 uurtje onder het Vrijthof parkeren is schrikbarend duur en dat nu dus nog duurder worden. Gelukkig hoef ik nooit te staan.

      Verwijderen
  5. Het Kaagmens zei de waarheid: 'We worden er allemaal armer op' en tot nu toe heb ik geen enkele reden om aan haar woorden te twijfelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat Kaagmens kon beter iets gaan doen dan ons zo te plagen. Ik ben geen fan van haar.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.