Bezoekers

Volgers

vrijdag 27 januari 2023

Ziekenhuis en Netflix

Vanmorgen moest Lief al vroeg in het ziekenhuis verschijnen. Nou ja vroeg ......... om half 10. Hij werd zo maar 6 minuten eerder naar binnen geroepen, halleluja!

Na 1 uurtje kwam hij weer tevoorschijn en was een aantal biopten armer. Het was hem allemaal meegevallen. Gelukkig maar.

Vandaag mag hij helemaal niets doen. Dat komt wel goed.
We hebben naar een prachtige film op Netflix gekeken. "Kampen rond Narvik" heet de film. 
Het is een Noorse film die zich afspeelt in de tweede wereld oorlog.


In Kampen om Narvik:  Hitlers Første Nederlag worden we meegenomen naar april 1940. De ogen van de wereld zijn gericht op Narvik, een klein stadje in het noorden van Noorwegen aan de Atlantische Oceaan. Hier eindigt de IJzerertsspoorlijn uit het noorden van Zweden, waar het meest zuivere ijzererts ter wereld wordt gedolven. Het ijzererts wordt vervolgens via Narvik verscheept. Hitler heeft zijn oog laten vallen op het ijzererts om zijn oorlogsmachine te kunnen laten draaien. De geallieerden is er alles aan gelegen om dit te voorkomen. Door twee maanden van felle winteroorlog wordt Hitler hier uiteindelijk zijn eerste nederlaag toegebracht.
Als een Noorse soldaat weer huiswaarts keert ontdekt hij een schokkende waarheid over zijn vrouw.

De film berust op waarheid en is echt de moeite waard om te zien.
Op onze reis door Zweden en Noorwegen zijn wij ook in Narvik geweest en eigenlijk wist ik toen niet wat voor gruwelijkheden zich daar hebben afgespeeld.

3 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me nu zo heerlijk een dag helemaal niets mogen doen, en dat alles dan gedaan wordt. Gelukkig heb ik geen gezondheidsproblemen, alleen veel artrose en daar kan je nog heel veel mee wel doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot het is meestal dat als je niks mag doen je ook niet 100% in orde bent en dat is weer minder. Maar het gaat gelukkig allemaal naar wens tot nu.

      Verwijderen
  2. Had er eigenlijk nog nooit bij stil gestaan dat Narvik te maken kon hebben met de aanbeveling uit mijn kindertijd dat iets van 'echt Zweeds staal' gemaakt was. Meestal betrof het (onderdelen van) landbouwwerktuigen, maar ook voor handgereedschap gold dat ook. Zweeds staal was vermaard.
    Vanuit zijn standpunt was het logisch dat Hitler graag over die bron beschikte om zijn oorlogsmachine draaiende te houden. En zoals bijna elke oorlog was ook dat eentje die begonnen was om een onhaalbaar ideaal te verwezenlijken. Op dit moment zien we het weer. Triest dat de mens niet van de geschiedenis leert, maar altijd denkt dat hij de geschiedenis naar zijn hand kon zetten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.