Bezoekers

Volgers

zaterdag 4 februari 2023

Dienstplicht?

Lief en ik hebben het er al vaker over gehad dat het best goed zou zijn als de dienstplicht weer zou worden ingevoerd. Niet om meteen soldaatje te spelen al moet je daar nu in deze tijd toch ook wel over nadenken maar als aanvulling van de opvoeding.

Nu las ik vanmorgen dat minister Hoekstra hier voor is. Hij pleit voor een verplichte diensttijd waar bij 18 jarigen mogen kiezen voor het leger óf een maatschappelijke diensttijd.

Bijna dagelijks hoor ik op tv berichten over jongeren die met messen rondlopen en dan bedoel ik geen aardappelschilmesje maar vreselijk grote messen met een flinke kartelrand eraan. Gisteren werd er weer aandacht geschonken aan de snackbarhouder die door 3 minderjarigen is geschopt en geslagen en uiteindelijk is neergestoken met een mes.
We zullen het verhaal allemaal wel kennen vanuit het nieuws dus ik zal er verder niet over uitbreiden. 

Het is toch vreselijk om te horen dat dit 3 minderjarigen waren. 
Waar zijn die ouders van de kinderen die zoiets hebben kunnen doen? Waar is het fout gegaan om zo te worden? Zijn zo geboren? Zijn ze zo gemaakt?

Deze kinderen zijn "ziek" en er zijn nog zovelen die ook "ziek" zijn.

Gisteren hoorde ik een man op tv die zei dat hij ook altijd een mes bij zich had. Niet om er iemand mee aan te vallen maar om zich zelf te verdedigen. Ik kan het helemaal begrijpen.
We gaan hier de kant op van Amerika en het zal geen tientallen jaren duren voor we allemaal met iets in onze zak of tas lopen om ons te verdedigen.

Misschien dat een dienstplicht er aan kan bijdragen om jongeren, die geen respect kunnen opbrengen voor een ander mens, dit op deze manier kunnen leren.




22 opmerkingen:

  1. Die jongeren zijn compleet ontspoort dat ben ik zeker met je eens. Ik denk alleen niet dat dienstplicht ervoor zorgt dat ze niet ontsporen. Uit mijn eigen jeugd weet ik dat de jongens de dienstplicht fantastisch vonden. Het was een groot feest met veel drank gebruik. Het was voor hun vooral een leuke en gezellige tijd waarin veel kattenkwaad werd uitgehaald en de drank rijkelijk vloeide. De mooiste tijd hadden de meeste in Duitsland. Nu komen die verhalen op verjaardagen nog regelmatig terug. Ik heb niemand horen zeggen dat ze iets geleerd hebben van hun dienstplicht, wel dat het leuk was. Wat de oplossing wel is durf ik ook niet te zeggen. Ik denk sowieso wel dat de straffen hier best omhoog mogen en de politie meer bevoegdheden zou moeten krijgen. In Spanje kijk je toch echt wel uit dat je de guardia civil niet achter je aankrijgt. Als hier de politie of ME een keer wat harder optreedt dan schreeuwt het halve land dat dat schandalig is. Uiteraard zal het allemaal niet zo simpel zijn het is ook puur mijn mening.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoor die verhalen ook van mijn partner, niet over de drank maar wel de randjes van de bevelen opzoeken en zoveeel mogelijk doen wat leuk was.

      Verwijderen
    2. Ik weet niet in welke tijd jouw jeugd lag, maar ikzelf heb begin jaren '60 mijn militaire dienstplicht vervuld en bewaar er bepaald geen prettige herinneringen aan. En ik had nog echt werk en liep me niet de halve dag te pletter te vervelen of eindeloos allerlei, in mijn ogen althans, nutteloze
      oefeningen en exercities uit te voeren. Het eten moest op vaste tijden klaar zijn en wee je gebeente als het 5 minuten te laat was. En misschien ben ik een uitzondering, maar ik heb in ieder geval leren koken voor grote groepen en heb ook de nodige mensenkennis opgedaan.
      En de rijkelijk vloeiende drank? Daar had je als gemeen soldaat gewoon geen geld voor en ook het dienstplichtige kader had dat niet. De drank in de kantine was weliswaar goedkoop, maar een flesje bier was toch altijd nog je halve dagwedde,
      Als kok had je weinig van doen met de dagelijkse militaire mores, maar desondanks had ik een dusdanige straflijst opgebouwd dat ik bijna die tijd na moest dienen. Op het laatste nippertje hoefde het niet.
      Nee, militaire diens was niet echt een tijd waar ik met plezier aan terugdenk; je werd zo ongeveer beroofd van je eigen identiteit, allemaal om het 'groepsgevoel'. Ik krijg nog altijd spontaan uitslag als ik mensen het 'groepsgevoel' hoor ophemelen.

      Verwijderen
    3. Dat klinkt heel anders dan in onze tijd. Als ik u verhaal zo lees dan was dat inderdaad geen pretje. Ik spreek over eind jaren 80. Duidelijk een heel groot verschil dus met de jaren 60.
      Inge

      Verwijderen
    4. Mijn man was ook in de jaren zestig dienstplichtig en hij vond het vreselijk. Technisch medewerker van beroep werd hij messbediende en koffiejongen in een officiershotel. Verloren tijd!
      Thea

      Verwijderen
    5. @ Ik ken ook de verhalen over de dienstplicht uit de jaren 60. Velen probeerden er onder uit te komen en dat ging niet gemakkelijk. En tuurlijk mag je er zeker een mooie tijd aan overhouden maar een discipline mag ook wel denk ik.

      Verwijderen
    6. Dat de jaren '60 voor (de meeste) dienstplichtigen niet echt een pretje waren is redelijk logisch te verklaren; het was het begin van de generatie die WO II niet meer bewust meegemaakt had en een groot deel van het kader had dat wel. Dat kader had in de jaren '50 ook altijd met dienstplichtigen gewerkt met dezelfde hun ervaringen en die pikten de kadaverdiscipline (nog) wel. Overgangsperiodes gaan altijd gepaard met strubbelingen en het feit dat je opeens minimaal anderhalf jaar uit de maatschappij gehaald wordt werkt de acceptatie niet echt in de hand.
      Maar dat bedenk je pas later.

      Verwijderen
  2. Ik zou de oplossing eerder zoeken in opvoedingsondersteuning. En het gezin weer als hoeksteen van de samenleving promoten. Al heb ik niks tegen maatschappelijke dienstplicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Opvoedingsondersteuning???????? Hebben de mensen daar nog tijd voor als de ouders alle twee werken. In de jaren 70 las bijna iedere jonge moeder het boek van dokter Spock (ik geloof dat hij zo heette). De vrouwen werkten alleen thuis in het huishouden en waren thuis. Je ging op zijn tijd naar het consultatiebureau (bij ons de babybus) Je kreeg dan goede raad en aanwijzingen wat te doen. Daar hield je je aan want zij wisten het immers beter. Gebeurd dat nu nog? Geen idee.

      Verwijderen
  3. Het gaat om minderjarigen, dus (her)opvoeden vanaf het 18e jaar zal hierbij niet helpen. Normen en waarden en respect voor anderen bijbrengen moet op veel jongere leeftijd gebeuren. Mijn inziens moeten ouders dat doen (maar ik hoor nogal eens dat ouders verwachten dat de medewerkers op school en opvang dat doen).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was overblijfkracht op de lagere school in het dorp. Je kunt kinderen op alle leeftijden leren om beleefd te zijn en netjes alsjeblieft en dankjewel te zeggen. Soms gaat dit via een grapje soms via keihard weigeren om mee te werken. Maar ik heb ze altijd zover gekregen dat ze beleefd waren.

      Verwijderen
    2. @ dat klopt Anja. Ik werkte op een kleuterschool als kleuterjuf. Ooit had ik een kleuter die een andere kleu
      ter had gebeten. Na een gesprekje met het kind om hem bij te brengen dat dat echt niet kon had ik hem even aan een ander tafeltje gezet die bedoeld was als een straf. Het gedrag afkeuren. 's Avonds kreeg ik een boze moeder aan de telefoon dat ik haar kind had geïsoleerd van de groep. Dat moest ik een volgende keer uit mijn hoofd laten want zoiets moest ik niet doen. Ik heb heel wat uit te leggen aan haar gehad.
      Dit soort gedragingen van ouders kwamen steeds vaker voor. Ik mocht er zelfs niets meer over zeggen als een kleuter een andere moeder met opzet tegen de benen reed met een fietsje. Mocht ik me niet mee bemoeien. Die moeder moest zelf aangeven dat ze dat niet prettig vond.
      Ik kan er een boek ver schrijven. Ik ben een later in een ander beroep terecht gekomen.

      Verwijderen
  4. Ik denk ook dat de dienstplicht dit niet oplost, het is een tijd waarin jongens (of gaat het ook gelden voor meisje) vooral machogedrag leren. De opvoeding thuis, op de sportclub en op school spelen een veel belangrijker rol. Wat ik jammer vind is dat jongeren nu door veel mensen over een kam worden geschoren, ik ontmoet en werk dagelijks ontzettend veel leuke jonge mensen. Zij zijn sociaal, aardig voor hun ouders, respectvol naar anderen en bezig met hun toekomst op een positieve manier in te richten. Zij zijn gelukkig in de meerderheid!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ik erover gehoord heb is dat het ook voor meiden geldt en dat je de keuze hebt voor een maatscappelijke dienstplicht of een militaire dienstplicht.
      Nu nog afwachten wat er over een jaar nog over is van dit plannetje; waarschijnlijk suddert het dan nog minimaal en wordt het weer tevoorschijn gehaald als de Tweede-Kamerverkiezingen in zicht komen.

      Verwijderen
    2. @Mevrouw Niekje. Die ervaring heb ik ook met de jongeren die ik ontmoet.
      Inge

      Verwijderen
    3. @Natuurlijk zijn niet alle jongeren hetzelfde mevrouw Niekje en dat moeten we zeker niet uit het oog verliezen. Gelukkig maar dat er ook nog respectvolle en vriendelijke jongeren zijn. Tja en wat het plannetje betreft van minister Hoekstra, hahaha, dat moeten we maar afwachten net als heel veel andere plannen.
      Het gaat weer richting stembureau's haha.

      Verwijderen
  5. Ik denk niet dat ik me veiliger zou voelen met een mes op zak, bang dat ik daarmeeejuist extra agressie zou oproepen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot, ik zou bang zijn dat ik mezelf nog zou steken hahaha. Nee wapens op zak is niets voor mij.

      Verwijderen
  6. Verplichte maatschappelijke dienstplicht lost niets op. Het ligt puur aan de opvoeding. Daarin hebben de school en de sportclub ook een aandeel maar in eerste instantie toch de ouders.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thea ik geef je helemaal gelijk. De opvoeding ligt vooral bij de ouders. Helaas laat dat vaak veel te wensen over. Heel jammer.

      Verwijderen
  7. De dienstplicht is nooit echt afgeschaft, de jongelui worden alleen niet opgeroepen, maar ik zie in dit land niet zoiets ingewikkelds als maatschappelijke dienstplicht opgetuigd worden. Al is het maar omdat onze regering nagenoeg niets voor elkaar krijgt momenteel. Ze maken de enorme problemen die er zijn steeds groter. Er valt dan ook niks te verwachten van zo'n derderangs kabinet, dat er m.i. nooit had mogen komen, vol met regelmatig in het stof liggende klungels. Dat geklets van die Hoekstra is dus kullekoek. Daarbij, de krijgsmacht leidt nu alleen gemotiveerde en betaalde lui op die zeer specialistisch werk moeten doen. Het heeft dus geen enkele zin om in dit verband toen en nu met elkaar te vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja Griemmank alles blijft om het geld draaien en dat is niet goed.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.