Bezoekers

Volgers

woensdag 22 februari 2023

Een "slechte" zaak.

De Britse uitgeverij Puffin heeft de kinderboeken van Roald Dahl deels herschreven. Honderden passages die als kwetsend kunnen worden ervaren zijn aangepast of verwijderd. Onder meer de woorden 'dik', 'lelijk', 'stom' en 'zwart' zijn verwijderd uit de werken van de bekende schrijver.

Bovenstaand artikel las ik van de week en op tv was er ook veel over te horen.
Het gaat wel erg ver gaan vind ik.
Roald Dahl,wie kent zijn boeken niet en vooral zijn kinderboeken. Dat was toch smullen voor de kinderen.
Zijn boeken werden veel gelezen en ook de films die gemaakt werden van zijn boeken, geweldig!! 

Sjakie en de chocoladefabriek, Mathilda en de GVR, Willie Wonka en the Witches. De kinderen smulden ervan.


Hij schreef meer dan 25 boeken. Zijn kinderboeken werden verfilmd en bekroond en ze worden nog over de hele wereld gelezen.
Met het boek De fantastische Mijnheer Vos won Roald Dahl een Zilveren Griffel in 1972.

Ik ben wel een echte fan van zijn boeken 😀 dat zul je wel begrijpen 😉 en misschien daarom vind ik het zo jammer dat bepaalde boeken zijn herschreven.

Waarom mogen we niet meer "dik" of "lelijk" of "zwart" zeggen. In plaats van "dik" moet er dan "enorm" geschreven worden terwijl het woord precies hetzelfde betekend. 

"Zwart" mag niet en volgens mij is "getint" ook al herzien. 
"Man" of "vrouw" mag ook niet meer. Mag je wel nog "crimineel" zeggen of "buschauffeur" of "buitenlander"?

Zelf vind ik het hele normale woorden. Je wil iets aanduiden en helemaal niet discriminerend zijn. Als iemand dik is dan is hij toch gewoon dik en toch niet enorm. Eigenlijk vind ik dat nog erger.

Vroeger kwam het niet eens in me op om discriminerend te zijn en nu door al dat gedoe denk ik er steeds vaker aan.

Een "slechte" zaak als je het mij vraagt ............. oei .......... mag ik dat nog wel zeggen of moet ik "minder goed" zeggen?


13 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens, men draait veel teveel door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij mag alles zeggen, hoor. En al helemaal op je eigen weblog. Ik zie dit soort idioterie meer als het oplaten van proefballonnetjes. Eens kijken of de makke schaapjes dit ook pikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het helemaal met je eens.
    Bijv het woord 'dik'. Ik ben gewoon dik. (volgens de BMI meter) En vroeger was ik heel erg dik. Dat is een feit. En ik vind het niet erg als mensen me dik noemen. Dat heeft niks met fatshaming te maken. Het foute zit erin dat je iemand minder waard acht omdat deze dik, zwart, buitenlander, christen, moslim, vrouw is. Maar de feiten moet je kunnen blijven benoemen. Om je mening over iets uit te spreken zou ik wel wat meer terughoudendheid willen zien in het algemeen.
    Roald Dahl aanpassen. Het is toch van de zotte!
    Groetjes A

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, ik lees jouw stukje na mijn eigen reactie: Inderdaad, feiten benoemen, zoals "dik" of "(te) zwaar", mag, maar alle oordelen en meningen daarover kan ik missen

      Verwijderen
  4. Als 'dik mens" geef ik de voorkeur aan "dik".... En zeker in kinderboeken moet er zo af en toe "lekker stout" taalgebruik kunnen staan, anders is er toch geen lol meer aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op tv zag ik het ook langskomen en ik vond het gek. Boeken herschrijven om een bepaald woordgebruik vind ik helemaal niet kunnen, hoever moet je dan gaan?
    Wij wonen dichtbij een instelling voor mensen met een beperking, maar dat mag je niet zeggen, het zijn "mensen met mogelijkheden", het is allebei waar, maar of dat ook nodig is vraag ik me af. Een beperking hebben is toch geen schande?
    En hoewel ik het niet ben, zou ik liever dik genoemd worden dan enorm.
    Groeten,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Ik ben dus niet de enigste die er zo over denkt. Inderdaad hoever moet je gaan om boeken te gaan herschrijven.Vreemd is het wel en ik heb dan ook besloten om alle beestjes gewoon bij de naam te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is inderdaad van de zotte. Puffin (de uitgeverij) mag dan wel het copyright bezitten, maar houdt dat in dat ze zich het recht kunnen toe eigenen om de originele tekst te verdraaien? Dat is een hellend vlak....Ik heb al die boeken voorgelezen en geen enkel kind heeft er blivend letsel aan overgehouden. En aan mijn (Britse) kleinkinderen heb ik een complete collectie geschonken en die leren daarmee in de kortse keren vloeiend lezen. Ik hoop dat ze zuinig zijn op die boeken, want in de originele tekst zullen ze heel wat waard zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook dat de originele versie van de boeken heel wat waard gaan worden.

      Verwijderen
  8. OMG, hoe is het mogelijk en waar eindigt dit? Gelukkig heb ik mijn kinderen en kleinkinderen de normale versie van de boeken voorgelezen en ze waren er alle 5 dol op.
    De erven Dahl zouden dit moeten verbieden!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zouden het zeker moeten verbieden. Helaas gaan de centjes voor bij hun denk ik.

      Verwijderen
  9. Er waart een golf van correctheid rond over deze aardbodem en dat is al heel lang aan de gang. In mijn kindertijd was iemand van 60+ 'oud van dagen', maar dat werd stigmatiserend bevonden en moest 'bejaarde' worden, wat vervolgens ook weer stigmatiserend bevonden werd en het woord 'senior' werd van stal gehaald. Ouder is ook een tijdje in gebruik geweest en eerlijk gezegd, hoe ik met mijn 79 jaar tegenwoordig geboekstaafd sta weet ik niet meer. Wie weet maak ik het nog mee weer een 'oude van dagen' te worden. Recyclen is een techniek die geen grenzen kent als het op woordgebruik aan komt.
    Het wokisme is dus ook al doorgedrongen in uitgeverskringen, getuige de strapatsen van de uitgeverij van de Roald Dahlboeken. Kranten hebben ook het woord 'blank' in de ban gedaan en vervangen door 'wit'. Een ramp voor "waar de blanke top de duinen, ....". De witte top der duinen? Ben baNG dat ik niet genoeg tijd van leven meer heb om daar aan te wennen.

    Om er maar een Engelse term tegenaan te gooien; het is allemaal shit. Het Nederlandse equivalent ervoor wordt niet meer als netjes ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Willem, ik ben 69 maar wil er niet aan wennen. Ik blijf negerzoenen zeggen en ook blank en getint en ook zwarte piet. Ik kan het echt niet anders benoemen en steek er in het dagelijkse leven ook geen meer energie in. En weet je wat me opvalt?????? Ik ben niet de enigste.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.