Bezoekers

Volgers

donderdag 23 februari 2023

Groente en fruit

Als je op weg bent naar het mooie Andalusië en je rijd via de kustweg vanaf Almería dan kom je door de provincie Almería.

Wist je dat Spanje al meer dan 40 jaar een eigen zee van plastic heeft, te weten de “mar de plástico” in de provincie Almería?

Sinds 1963 is men begonnen met het bouwen van de plastic tuinkassen waarvan er op dit moment meer dan 30.000 hectare bestaat. Alleen al in de gemeente El Ejido in de provincie Almería is 12.000 hectare tuinkassen te vinden.

Van veraf denk je dat er allemaal meren zijn omdat het plastic door de zon gaat schitteren.


Door deze plastic kassen hebben ze meer oogsten op een jaar dus verdienen ze meer. Begrijpelijk dus dat ze deze kassen gaan maken maar mooi is het niet. Het is oerlelijk.

Er groeien hier vooral tomaten, gourgettes, paprika's, komkommers en aubergines. Die wij niet alleen in de zomer willen maar ook in de winter. 😟
De leef-en werkomstandigheden zijn er niet te best. Er werken vooral Afrikaanse arbeidsmigranten zonder papieren, illegalen dus.

Geen goede zaak dus en als we het dan ook nog over het klimaat willen hebben dan zien we dat door de reflecterende kassen de temperatuur in Almería daalt. Nu is dat niet zo'n groot probleem maar het is er ook droger geworden en dat is wel een groot probleem voor de tuinders.

Dit gebied was tot 40 jaar geleden één van de armste gebieden van Spanje, maar sinds de ontdekking dat de regio zich uitstekend leent voor groenteteelt in de kassen is er een enorme economische groei ontstaan. Een groot deel van de groenten die hier verbouwd worden, is voor de Europese markt. Ook in Nederlandse supermarkten vind je producten terug die hier gekweekt zijn. Hak is hier een grote afnemer van.

Nu is het in de afgelopen winter niet zo warm geweest in Spanje. Ik hoorde het geregeld van camper vrienden van ons dat er veel wind was en dat het koud was en zie, de groenten gaan met hun prijzen een stuk de lucht in.

Als we dit nu allemaal weten moeten we dan nog zoveel groenten die uit die kassen komen kopen?

Ik denk zelf dat we meer voor de groenten en fruit van eigen bodem moeten kiezen. We kunnen in de winter toch wel zonder die aardbeien. Laten we ons wat meer op de Hollandse kost gaan toeleggen.

Scheelt stukken voor het klimaat, voor de arbeidsmigranten en voor de portemonnee.

3 opmerkingen:

  1. Voor het klimaat, misschien. Voor onze portemonnee, zeker.
    Maar niet voor de arbeidsmigranten, die raken dan hun slechtbetaalde baan kwijt!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je ziet hoe die mensen daar leven ........... dat wil je echt niet weten, Thea.

      Verwijderen
  2. Die plastic zee van Zuid-Europa, -langs de hele Middellandse-Zeekust kom je dergelijke 'kassencomplexen tegen-, hebben we natuurlijk ook in Nederland, maar dan van glas. Het Westland wordt niet voor niks De Glazen Stad genoemd. Of dat mooi is? Ieder mag ervan vinden wat hem goeddunkt, maar ik heb er ongeveer een jaar tussen gewerkt aan een best leuk project, maar werd wel chagrijnig van al die kassen en de sloten ertussen.
    Met de huidige ontwikkelingen is het nog maar de vraag of er binnen Nederland voldoende voedsel geproduceerd kan/mag worden, genoeg voor de eigen bevolking. Ben bang dat we meer-en-meer aangewezen zullen zijn op plastic kassen in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Terwijl de stikstofcrisis en aanverwants in agrarisch Nederland toch voor het overgrote deel is ontstaan door de enorme schaalvergroting die van overheidswege is opgelegd e3n we lopen echt tegen de grenzen ervan aan en waarschijnlijk hebben we die al grof overschreden. Ondanks wat de politiek ons wil doen geloven, zij zijn toch echt schuldig daaraan en niet de boeren zelf die steeds meer moesten produceren voor steeds minder geld. DE agrarische ondernemer zal ook moeten kunnen leven van de opbrengsten van zijn bedrijf.
    Helaas een beetje pessimistisch verhaaltje, maar het waren wel mijn gedachten bij het lezen gisteren van jouw blog en 24 uur later is die mening nog niet echt veranderd.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.