Bezoekers

Volgers

woensdag 1 februari 2023

Zelfstandig zijn.

Gisteren konden we het overal zien en lezen  "Grote stroomstoring rond Tilburg."

Ook kon het ons niet ontgaan over de cyber aanval in een ziekenhuis in Groningen en in Maastricht uitgevoerd door de pro-Russische hackersgroep Killnet.

Vanmorgen kon ik in ene keer niet meer inloggen bij de ING bank. Wat is dit nu weer? Een storing of ook een cyber aanval.

Als het internet er een keertje uit komt te liggen dan hebben we een groot probleem mensen. Geen pinautomaten, pinapparaten, spullen opladen zoals een telefoon of laptop, fiets. Wat dachten jullie ervan als je je elektrische auto niet meer kan opladen.

Is het net overbelast?

We moeten eigenlijk niet teveel van één ding afhangen. Dat hebben we toch ook geleerd van het gas. Afhangen van Rusland was niet goed. Afhangen van China moeten we ook niet willen.

Laten we zorgen dat we wat mogelijk is in eigen hand houden.

Ik ga er toch eens over nadenken wat er in een gewoon huishouden mogelijk is.




6 opmerkingen:

  1. We wonen langs een provinciale weg en Vorig jaar is de berm tussen weg en fietspad maanden open geweest om kabels te vernieuwen. We hebben toen regelmatig stroomonderbrekingen gehad, soms maar heel kort en helaas kon de cv daar niet zo goed tegen en moest die gereset worden wat nogal weel gedoe opleverde, gelukkig werkt die nu wel weer goed.
    En we hadden ook langere periodes, een begon eind vd middag, de rolluiken waren half omlaag omdat de zon dan vop de ramen stat. Storing duurde zolang dat ze zon verdween we we aal snel in het donker zaten omdat rolluik niet naar boven kon en het buiten best nog licht was. Met kaarsjes was het wel gezellig. Maar je bent het niet gewend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O Lot dat met die rolluiken hebben wij ook eens gehad. De rolluik bij de voordeur was omlaag en wij wonen in een appartement dus niks geen achterdeur. De stroom viel uit en ik moest boodschappen halen maar kon er niet uit. De inductie deed het niet net als de waterkoker. We hadden dus helemaal niks en konden helemaal niks alleen onze tijd uitzitten.

      Verwijderen
  2. Twee weken geleden hebben wij twee uur zonder stroom gezeten van 16.00 tot 18.00 uur. En daar zaten we dan in het donker, met alleen wat kaarslicht. Dan merk je pas hoe verwend wij zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt mevrouw W. Er zijn zoveel dingen die via de stroom werken. O wee als die uitvalt.

      Verwijderen
  3. Een paar tips:
    Honderd euro of zo in briefjes in huis hebben, zodat je altijd nog wat kunt kopen zonder pinpas
    Tanken als de auto tank halfleeg is. Zo heb je genoeg om ten alle tijde weg te kunnen rijden.
    Lucifers en waxine of kaarsen in huis. En batterijen, Radio op batterijen, Zowel een gas als stroomaansluiting in huis. Doet het ene het niet dan heb je het andere nog. En anders bijv camping gasstel om te kunnen koken, camping ledlamp op batterijen. Zorg voor voldoende warme dekens.
    Een goed gevulde EHBO doos met extra pijnstillers.
    Zorg voor voldoende medicijnen in huis. Ga ruimschoots op tijd de nieuwe lading halen.
    Ongeveer 9 liter water per persoon ( 6 x 1,5 liter). Zodat je 3 dagen kan overbruggen.
    Zorg voor een voorraadje aan blikgroente ( is al gekookt, dus gauw klaar) en ander lang houdbaar voedsel.

    Jullie kunnen met je eigen camperhuisje lekker wegrijden van eventuele ellende vandaan.
    Maar het lijkt me echt goed met een komende ramp rekening te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zeggen wij ook altijd van ons huis op wielen. We zijn er zo mee vertrokken. De tank is altijd gevuld met diesel en we hebben een volle tank met lpg om te koken en te warmen en ons dagpaneel vult onze accu altijd vol. Een grote watertank van bijna 100 liter maar die staat nu bijvoorbeeld leeg. Die vullen we altijd met vers water. Maar ............. we komen een heel eind.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.