Bezoekers

Volgers

donderdag 2 maart 2023

Aangifte belasting anno 2023

Het is weer tijd om belastingaangifte te doen. Wat een verschil is dat met vroeger en dan bedoel ik niet 100 jaar geleden maar zo'n 20 jaar geleden.
Ik weet nog dat ik na mijn scheiding weer op eigen benen stond en de belastingbrief in mijn brievenbus viel. Ik had geen idee wat ik daar mee aan moest.

Gelukkig was mijn vader daar nogal handig in en hij stelde voor om samen mijn brief in te vullen.
Nadat hij ingevuld was printte ik hem uit zodat ik een voorbeeld had voor het volgende jaar.

Het jaar dat volgde vulde ik mijn belastingbrief zelf in met mijn voorbeeldbrief als leidraad en liet hem controleren door mijn vader of ik het goed had in gevuld en zo leerde ik mijn belastingbrief zelf in te vullen.

Van een belasting brief op papier ging ik over naar het invullen op een diskette en het lukte me steeds beter. Eigenlijk was het een makkie met mijn voorbeeldbrief van het laatste jaar erbij.

Rond 1 maart zijn we meestal in het buitenland. Voor we vertrekken zorg ik altijd dat ik de jaaropgaven gedownload heb zodat onderweg de brief ingevuld kan worden en dat gaat altijd heel goed en nu al helemaal dat alles al ingevuld is en ik het alleen nog maar hoef te controleren.

Gisteren was het weer 1 maart en wilden we natuurlijk onze aangifte invullen maar dat viel tegen want wat was het druk. De Digd werd schijnbaar zo vaak gebruikt door mensen die hun aangifte wilden doen dat er een storing plaatsvond. Er staat me zoiets bij dat het vorig jaar ook storingen waren en het jaar daarvoor ook.

Het systeem lijkt verouderd te zijn. Wat bezuiniging allemaal niet te weeg kan brengen 😆 Gisteren zei iemand op tv "het systeem begint op zijn baasjes te lijken" 😂😂 Dat vond ik wel een goeie.

Maar het is gelukt, de aangifte is ingevuld en verzonden. Daar zijn we weer voor 1 jaar vanaf.

7 opmerkingen:

  1. Zolang we getrouwd zijn (meer dan 50 jaar),moeten we ook jaarlijks onze belastingaangifte doen. In het begin was het twee avonden irritatie die vaak uitmondde in onaangename gesprekken; het woord ruzie wil ik nog niet gebruiken, maar kwam wel dicht in de buurt. Gewoonweg twee onaangename avonden die soms ook nog doorwerkten in de dagen erna. Wat dergelijke zaken aangaat, zijn we allebei volstrekte onbenullen.
    Toen ik zelfstandig werd, kwam er een boekhouder die alles keurig voor ons regelde tegen een redelijk tarief. Na onze pensionering hebben we die aangehouden; we sturen hem nog steeds alle gegevens en een paar dagen later heeft hij alles voor ons geregeld. Wat een rust geeft dat en rond deze tijd wordt de stemming niet meer verpest door blauwe brieven en de zaken die er omheen moeten gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja Willem die blauwe brieven waren in menig huis een ware nachtmerrie. Ik weet nog vroeger mijn vader die begon met de belasting almanak door te spitten want wat kon er afgetrokken worden en wat niet. Daarna begon het invulwerk. Avonden zat mijn vader op zijn kamertje gebogen over de formulieren. Vreselijk. Nu hebben wij zelf geen moeilijke brief om in te vullen en lukt het ons zelf.

      Verwijderen
  2. Het eerste jaar alleen heb ik het nog samen met ex gedaan omdat er toen natuurlijk veranderingen inzaten na scheiding, daarna heb ik het zelf aldoor ook kunnen doen. Nu is het helemaal makkelijk, alles is al gedaan en hoef je alleen nog vinkjes te zetten .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is nu heel gemakkelijk en al helemaal als je geen bijzondere dingen hebt. Makkelijker kunnen ze het niet maken, toch.

      Verwijderen
  3. Goh, ja, ik weet nog wel dat echtgenoot er zeker twee avonden mee doende was vroeger. Nu zitten we samen bij de computer. Hij roept de bedragen en ik controleer ze in de computer. Het is allemaal erg eenvoudig geworden en in een kwartier hooguit 20 minuten gepiept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En je weet na afloop meteen waar je aan toe bent. Ideaal toch.

      Verwijderen
    2. Jazeker, dat is ook erg uh.... fijn ;-)

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.