Bezoekers

Volgers

zaterdag 11 maart 2023

Gewoontes

Vandaag weer weekend. Ondanks dat ik dat in mijn werk helemaal verleerd was. Ik werkte in de zorg en als je in de zorg werkt dan bestaat er geen weekend tenminste bij mij niet.

Dat was iets waar ik heel erg aan heb moeten wennen en al helemaal omdat ik uit het onderwijs kwam en altijd gewend was aan weekenden en tussentijdse vakanties.

Nu ben ik met pensioen en ben weer helemaal gewend aan de weekenden terwijl ik nu alle dagen weekend heb 😄

Gek toch hoe zo iets als "het weekend", er in gebakken zit.

Het is een gewoonte. De definitie van een "gewoonte" heb ik opgezocht en is: Aangeleerd gedrag dat in een bepaalde situatie automatisch wordt vertoond.

Dat kan dus wel kloppen want als kind werd ik al geconfronteerd met het weekend. Mijn moeder bakte op vrijdag altijd zelf een vlaai voor het weekend en dan moest ik na school langs de bakker om voor 5 cent gist te halen 😅 Dan kwam ik thuis en leek de keuken wel een bakkerskeuken.
Soms mocht ik mee bakken en kreeg ik een kleine bakvorm waar ik mijn eigen vlaaitje in mocht maken.
Het was vaak geen succes want ik was niet zo bakkerig aangelegd 😂😂

Mijn moeder dacht, ik heb een dochter en wat leuk om van haar een huismoedertje te maken. Helaas had ik dat niet zo in me dat huismoedertje spelen. Met poppen spelen lag me ook niet echt. Ik deed het wel maar niet zo heel vaak. 
Ik speelde veel liever met vriendjes en vriendinnetjes op straat of ging hutten bouwen. Wie weet is er aan mij wel een goede bouwvakker verloren gegaan.

In mijn eerste huwelijksjaren ging ik veel liever met de schilderskwast of de boormachine aan het werk en zat het vlaaien bakken ook niet in me. Ik probeerde het wel maar dan deed ik bijvoorbeeld veel te veel water in het deeg zodat het uit de oven kwam gelopen.




Ach ik denk maar zo, ieder zijn ding toch.


4 opmerkingen:

  1. Mijn moeder was ook niet zo van het koken en bakken, haar moeder gelukkig wel en omdat we de eerste 15 jaar naast hen woonden leerde ik van oma heel veel. Maar beiden waren ook niet zo van het huishouden. Het was toen ook heel gewoon dat de was werd opgehaald en volgende dag gestreken en gevouwen werd terug gebracht. En ze hebben beiden vrijwel altijd een werkster (toen mocht je dat nog zo noemen) gehad.
    Ik heb ook zo vaak mogelijk hh werk uitbesteed en zelfs een tijdje van de WMO gehad toen ik nog werkte en dat slecht kon combineren met huishouden, maar toen was een indicatie nog heel makkelijk te krijgen.
    Sinds 9 jaar deze woning en heb ik om de 3 weken een fijne hulp voor de keuken 2-3 uur is voldoende. De kamer doen we samen op vrijdag en de slaapkamer en mijn kamer doe ik zo af en toe en is niet zoveel werk staat weinig en aan de kamer van H is geen beginnen aan, die deur doe ik nooit open.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot er zijn een heleboel manieren om je huishoudelijke taken toch voor elkaar te krijgen. Mijn gouden meisje is al een tijdje ziek en nu doen we met ons tweetjes de boel. Is eigenlijk zo gebeurd en al helemaal als je een appartement hebt.

      Verwijderen
  2. Ik kan me voorstellen dat ook tijdens je pensioen een weekend anders is dan de rest van de week. Komt waarschijnlijk omdat de wereld om je heen weekend heeft. Vakanties lijkt me anders, dan ben je uit je gewone situatie, dan merk je waarschijnlijk ook minder van het weekend om je heen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ondanks dat ik de weekenden zeker 20 jaar niet meer gehad heb vind ik het toch wel prettig dat ik weer weekenden heb.

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.