Bezoekers

Volgers

woensdag 24 mei 2023

De wolf

Gisteren avond zag ik het praatprogramma van Nadia weer eens. Het ging over de wolf.
Het onderwerp was, "Hoort de wolf thuis in Nederland?"

Er zat een mevrouw die al heel wat schapen was kwijt geraakt door de wolf waaronder ook drachtige schapen en zat een man die bijna een veulentje van 6 dagen was kwijt geraakt.
Er werden ook foto's getoond.

Je zag allemaal dode schapen die op een rij lagen te wachten op controle over de doods oorzaak. De arme dieren waren door een dierenarts geëuthanaseerd want de wolf had ze niet allemaal gedood.
Vreselijk om te zien en wat hebben die dieren niet geleden.

De foto van het veulentje was echt te vreselijk om te zien. Het diertje was op de foto al behandeld door een dierenarts maar je kon je er heel goed een voorstelling van geven hoe dat arme diertje was toegetakeld. Het veulen was bij zijn staart helemaal open gereten

Als je zoiets hoort en ziet en daarbij nog eens de verhalen van mensen die wolven tegenkomen in gebieden waar mensen wonen dan vind ik dat de wolf niet thuis hoort in Nederland. Wat gaat er gebeuren als de eerste mens wordt aangevallen?

We zijn te dicht bevolkt. Een wolf heeft ruimte nodig en dat heeft Nederland niet genoeg.

Zouden ze de wolven hier afschieten dan komen er weer nieuwe exemplaren vanuit Duitsland ons land binnen. 

Wat is het nut van de wolf eigenlijk?
De wolf houdt populaties van reeën, edelherten en zwijnen gezond, omdat hij vooral jaagt op verzwakte en jonge dieren. Karkassen die de wolf achterlaat, zijn weer voedsel voor aaseters. Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten.

Past dit in ons volle landje?

 

21 opmerkingen:

  1. Moeilijk onderwerp inderdaad. Het probleem is ook dat hij vele schapen alleen verwond of dood en niet opeet.
    Ik woon op het eiland Tholen en er is paar jaar geleden een rond komen kijken, kennelijk beviel de omgeving hem niet want hij is weer terug gezwommen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe zo? Moet die Wolf toch zelf weten? Een dier op stal wordt niet aangevallen. niet door een Wolf, Hond of wat dan ook.
      Marijke

      Verwijderen
  2. Als je dieren houdt, moet je ze goed beschermen. Dus 'snachts op stal zetten.
    Verder zijn die schapen toch voor de slacht, is ook zielig.
    Honden bijten veel meer schapen dood. Honden verbieden of afschieten dan maar?
    Dus; Wolf is welkom.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Honden die aantoonbaar schapen doodbijten worden standaard gedood, bij herhaling.

      Verwijderen
    2. Dat klopt helemaal. Honden die zoiets doen hebben een storing in hun koppie en mogen niet meer rondlopen. En denk eens aan de pitbull.

      Verwijderen
  3. En nog een nabrander: Denk je soms dat de schapen in de slachthuizen dood geknuffeld worden?
    Als je van dieren houdt, stop de bioindustrie!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even een vraag vooraf: Onder welke steen ben je recentelijk vandaan gekropen? Het is 2023!
      Schapen in de bio-industrie zijn er in Nederland nauwelijks. Het 'centrum' daarvoor schijnt Texel te zijn en dan hebben we het vooral over de lammetjes die na een paar maanden geslacht worden om de mensheid te voorzien van de lamskoteletjes. De klassieke schapengebieden zijn van oudsher Drenthe en de Veluwe, maar de schaapskudden die daar nog rondlopen zijn nu nog uitsluitend voor de begrazing van natuurgebieden. De wol van NL schapen brengt geen stuiver meer op en het gros van de schapen dat nog gehouden wordt, is van liefhebbers. En in tegenstelling tot wat geharde tegenstanders van het boerenbedrijf denken; ook een boer houdt van zijn beesten. Alleen zal hij/zij ze niet doodknuffelen, maar vooral goed verzorgen, want het is ook zijn inkomen. En inderdaad, op de huisvesting is vaak best wat aan te merken, maar daarvoor wil ik toch de schuld grotendeels neerleggen bij de consument. Diezelfde consument die (vooral door overheidshandelen), gewend geraakt is aan een goedkoop levensmiddelenpakket, dat aanvankelijk goedkoop kon blijven door ruime subsidies, maar toen die stopten moest er meer geproduceerd worden voor dezelfde prijs en dat is alleen mogelijk als er aan de randvoorwaarden geknutseld wordt, wat ook massaal gebeurd is. Maar om daar eenzijdig de producent voor aansprakelijk te stellen is mij een aantal bruggen te ver en getuigt ook van weinig kennis van de geschiedenis.

      Nog even dit; Het is nu ruim 150 jaar geleden dat de laatste wolf in Nederland afgeschoten is en dat is toen vooral gebeurd op verzoek van schapenboeren. De wolven roofden vaak voor eigen voedsel een schaap, maar tegenwoordig worden de scahpen door wolven vooral ernstig verwond en lijkt het alsof de wolf er een soort 'plezierjacht' zonder regels. van maakt. Als je per se wilt dat de wolf terugkomt in Nederland, zet een paartje uit in het Oostvaardersplassengebied. Kunnen de biologen mooi vbekijken hoe het zich ontwikkelt. Want dat is toch ook 'nieuwe natuur' volgens kenners, ondanks dat er een groot hek omheen zit.

      Verwijderen
    2. Ik ben het helemaal eens met Willem. De lamskoteletjes kennen we maar wie eet er nog schapenvlees?
      Als de wolf dieren doodt om te eten dan oké maar hij verwondt ze en laat ze dan liggen. Vreselijk vind ik dat.

      Verwijderen
    3. Schapen worden misschien niet gehouden in de bio-industrie dat is waar maar onze lamskoteletjes komen nu juist (vaak) uit Nieuw Zeeland of Australië en omdat schapen altijd in de wei staan is er weinig toezicht en zijn ze in de zomer slachtoffers van hittestress. Verder wordt er doordat de boer hormonen toedient aan de ooien meer lammetjes geboren. En tenslotte worden schapen vaak onverdoofd geslacht (halal) hun keel wordt doorgesneden maar dan kunnen zo nog wel zo'n 1 tot 2 minuten leven. Geen bio industrie dus maar ook geen lolletje. Tenslotte worden schapen vaak getransporteerd naar Frankrijk om daar geslacht te worden (goedkoper) en worden lammetjes weer naar Nederland gebracht om hier vetgemest te worden. Fijn hoor die EU subsidies zo lok je alleen maar uit dat er gesleept wordt met dieren. Vlees is inderdaad (veel) te goedkoop ik groeide op in de jaren 70 en destijds was vlees veel duurder en werd er automatisch minder van gegeten. Nu zou een goedkoop levensmiddelenpakket ook niet meer kunnen omdat andere zaken zoals huisvesting, verzekeringen, vervoer veel duurder zijn geworden.

      Verwijderen
    4. Moslims eten veel schapenvlees, maar vaak niet uit Nederland. Ik doelde ook niet specifiek op schapen uit de bio-industrie, maar op de manier waarop in NL op industriele wijze heel veel landbouwdieren worden gehouden. Denk aan kippen, varkens en de kalvermesterij. Als je bezorgt bent over dierenleed, dan kun je je beter daar tegen richten dan tegen de wolf.

      Verwijderen
  4. Eens met Marijke gisteren weer duizenden varkens verbrand in Reusel het land zou te klein zijn wanneer dat honden of katten waren. De wolf werd jaren geleden met tromgeroffel binnengehaald en nu men er last van heeft moet het beest maar weer weg. Ik denk overigens niet dat een wolf 'zomaar mensen aanvalt' maar wel als we hem (of haar) opjagen zoals eerder gebeurde. Ik schrijf soms brieven naar de krant en schreef in november jl. onderstaande brief naar Trouw:
    Verfballen
    Er mag op de wolf geschoten worden met een paintballgeweer (Trouw, 12 november). Wie heeft dit bedacht? Het dier heeft allang contact met de mens. Waar wordt het dier dan naartoe gejaagd? Een andere hoek van het bos? De wolf heeft een enorm leefgebied en hij laat zich niet begrenzen door borden van Staatsbosbeheer. Eigenlijk te gek voor woorden de wolf mag terugkomen als we er ‘maar geen last van hebben’. Hebben we dat wel dan schieten we op het dier met verfballen. Niet de wolf vormt een bedreiging maar de mens.

    Ilona Dekker, Nieuwegein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ilona dat is natuurlijk ondenkbaar om wolven of wat voor dieren dan ook met verfballen voor de lol te beschieten. Je zou nog gaan twijfelen aan de mensheid.

      Verwijderen
    2. Elk uur worden er 8000 varkens geslacht onder vreselijke omstandigheden en het land is in rep en roer om een gewond veulen? Miljoenen kalfjes jagen we over de kling omdat we zo graag goedkope melk drinken.
      Marijke

      Verwijderen
    3. Wel graag het huisje bij het schuurtje laten staan, @Ilona Dekker. Het vervolg erop niet gelezen?
      Om met een paintballgeweer de wolven af te schrikken was een idee van dacht ik de Provincie Gelderland, maar is nooit geëffectueerd omdat de rechter het verboden heeft. Die rechterlijke beslissing is inmiddels ook al weer bjna een half jaar oud.

      Verwijderen
  5. Het is een moeilijk iets. Alles heeft met elkaar te maken. Je ziet het met de vossen ook. Er is te weinig ruimte waardoor ze de woonwijken intrekken daar vallen ze de huiskatten aan. Vaak hebben ze ook te weinig natuurlijke vijanden waardoor er weer een overschot komt. Dan komt het wildbeheer weer om de hoek kijken maarja afschieten is ook weer zielig. Nederland is te dichtbevolkt. Vallen de wolven de dieren aan vanwege het jachtinstinct maar doden ze ze niet omdat ze voldoende eten hebben of is het normaal dat ze wel verwonden maar niet doden? Ik weet het niet. Ik zou echt niet durven zeggen.
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben het met Marijke eens. In Zuid-Limburg is het motto van Natuurmonumenten we beschermen onze kuddes zo goed mogelijk. Maar de wolf hoort erbij. Als hij voldoende andere prooien heeft, laat hij het vee met rust. Het is een dier dat bovenaan de voedselketen staat en een geduchte tegenstander is voor de everzwijnen. In de stad Berlijn zijn everzwijnen een ware plaag. Ondanks een wolvenroedel moet er nog steeds op deze beesten gejaagd worden om te voorkomen dat ze de buitenwijken op stelten zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @anoniem 24 mei 2023 om 16:51, mag ik je er even op wijzen dat een wolf een roofdier/aaseter is en uit hoofde daarvan zeer zuinig met hun energie omgaan. Zolang ze een 'gedekte tafel' vinden in de vorm van een schaapskudde of andere dieren die niet kunnen vluchten, zullen ze echt niet gaan zoeken naar een andere prooi die veel energie vergt om te bemachtigen. Om die reden zijn ook de everzwijnen in Berlijn een plaag geworden; die beesten zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen en proberen ook het voedsel te bemachtigen dat 'voor het grijpen' ligt. Iets waar de mens, gewild en ongewild, zelf de hand in heeft.
      Dus om te wachten tot er zich een 'natuurlijke' prooi aandient; dat zal pas het geval zijn als de gemakkelijke prooien er niet meer zijn. Zo bezien is de keus voor de wolf een keuze voor het uitsterven van (weide)vee. Er zijn politieke bewegingen die daar blij mee zijn, maar het is ook een utopie, tenzij je ook kiest voor een drastische vermindering van de wereldbevolking.
      Kies maar; het inwoneraantal van Nederland weer terug naar 8 á 10 miljoen zoals in de jaren '50? Een wereldomvattende (natuur)ramp waarbij het inwonertal halveert?
      Geen erg optimistisch toekomstbeeld lijkt me.

      Verwijderen
  7. Mensen die roepen dat de wolf erbij hoort omdat hij hier vroeger ook leefde vergeten voor het gemak maar even dat we het dan wel over een heel ander Nederland qua natuur hebben dan wat Nederland nu is . Wij als mens hebben de boel aardig verkloot met zijn allen en dat willen we nu terugdraaien? Milieuvervuiling en klimaatverandering zijn niet terug te draaien, we kunnen hoogstens zorgen dat het niet erger word dan het nu is. En iedereen is voor natuurbehoud , maar weinigen zijn bereid daarvoor dingen op te geven. Boeren moeten verdwijnen er is woningnood, maar er worden nog steeds vakantieparken uit de grond gestampt, daarover hoor ik geen protesten al komen die meestal in of naast natuurgebieden.. En al die mensen die roepen dat we moeten stoppen met vlees eten vergeten dat restprodukten van de vleesindustrie worden gebruikt voor farmacie, sportdrankjes ,gelatine , zeep,diervoeding en energie.om er maar een paar te noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Past dat in ons volle landje? Nee dus, voor wolven is helaas geen plaats. Afschieten, wat mij betreft.

    Een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zie heel wat meningen over de wolf wel of niet in Nederland. Het blijft een groot punt met voor en tegenstanders en dat zal zo blijven. Mijn mening had ik natuurlijk al in de blog kenbaar gemaakt.

    Bedankt voor al jullie reacties.
    Groetjes, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hier heeft iedereen wel een mening over ik laat het hier maar bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.