Bezoekers

Volgers

dinsdag 9 mei 2023

Het hoge noorden

Wat heb ik genoten van de tv serie "het hoge noorden"  Toen wij er vorige zomer 3 maanden zijn geweest vond ik dat ik in een andere wereld terecht was gekomen.

In de serie vond ik het echtpaar die alles uitzochten over het "noorderlicht"  enig. Trouwens ook het jonge echtpaar met de kleine kindjes hadden het ook goed voor elkaar.

En wat dacht je van de mensen met de schapen die speciaal daar waren gaan wonen om hun kinderen een goede toekomst te bieden. Geweldig toch.

Het lijkt me prachtig om het noorderlicht te zien maar dat hebben wij nog niet mogen ervaren. Toen wij er waren werd het niet eens donker en ook daar moest aan wennen.
Zo raar als het 's nachts niet donker wordt. Wij zijn dat niet gewend en moesten alle gordijnen dicht doen.

Het zijn trouwens hele relaxte landen en dat heb ik eigenlijk nooit geweten. Je zag het ook in de serie.
We zeggen wel eens dat de Fransen gemoedelijke mensen zijn maar de noordelingen zijn dat ook. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel.

De mensen zijn er wel altijd bezig met van alles bijvoorbeeld met jam maken, fruit en groenten inmaken, hout voor de winter hakken enz. enz. en daar zijn ze allemaal druk mee. Een buurtsuper zul je er niet vinden. Ik vond dat heel apart.


Als het er even in zit wat Frits betreft dan gaan we in de tweede helft van juni weer die kant op maar ik betwijfel het. 
Frits voelt zich nog niet goed. Dan gaat het ietsje beter en dan weer minder. Ik las dat dit wel 2 tot 4 weken zo kan aanhouden.

We wachten het maar af. Kan het hoge noorden niet door gaan dan wordt het vast iets anders wat wel te doen is. We zijn vrij, hoeven niet te werken en niks te reserveren. 
Ik ben er nog steeds heel blij mee dat we de luxe hebben en die willen we ook zo lang mogelijk houden.

8 opmerkingen:

  1. Op de Belgische TV was er ook zo'n reeks. De natuur is er prachtig maar ik denk niet dat het een land is waar ik zou kunnen/willen wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De natuur is er zeker prachtig en de mensen zijn er heel prettig maar wonen zou ik er ook niet willen. Het klimaat is me te koud en je woont overal zo ver vandaan. Mensen die van rust houden zullen hier wel kunnen wennen.

      Verwijderen
  2. Hoi Ellen, zeker nu is het fijn dat jullie kunnen doen en laten wat jullie willen. Als vakantie nu niet kan dan ga je later, je hoeft niet te overleggen met collega's en rekening te houden met werk of wat dan ook. Heerlijk! En ondertussen kunnen jullie wel alvast plannen maken en dingen uitzoeken. Voorpret is ook al leuk toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is dat mevrouw Niekje, we zijn zo vrij als een vogeltje. Weet je dat ik nu na 4 jaar nog altijd een hele luxe vind.

      Verwijderen
  3. Ik heb 'het hoge noorden' ook alleen maar bij daglicht gezien, maar kan me wel herinneren dat ik als kind van 6 of 7 jaar het noorderlicht gezien heb. Maar nadien ook nooit meer. Zou het nog wel eens willen zien, maar om er in de winter heen te gaan; nou nee. Een koukleum ben ik nooit geweest, maar merk wel dat ik de laatste jaren meer op mijn vader ben gaan lijken en dat was een erkende koukleum. Hij stookte altijd thuis en het was er nooit koud. De kachel midden in de kamer en de eerste paar meter kachelpijp was altijd roodgloeiend. Hout of turf was aanvankelijk de brandstof, maar later kwamen de eierkolen en nog later de antraciet; nootjes 4 als ik me goed herinner. En hij was helemaal in zijn nopjes toen het Slochterense gas zijn intrede deed; hoefde hij alleen maar een knopje omm te draaien en de boel bleef lekker branden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met de leeftijd krijgt een mens het kouder. Ik zie dat bij mijn moeder. Zij was nooit een koukleum maar nu op haar 94ste lijkt het wel een sauna als ik bij haar binnen kom.

      Verwijderen
  4. Frits maar goed in de gaten houden, hoor! En desnoods een keer overleggen met de hartverpleegkundige of de huisarts. Mijn schoonvader hield vocht vast (dikke benen en snelle gewichtstoename) en trok pas laat aan de bel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig heeft Frits geen dikke voeten en is al 4 kg afgevallen. Gelukkig gaat het vandaag iets beter. Ik houd hem goed in de gaten ;)

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.