Bezoekers

Volgers

maandag 31 juli 2023

Iemand een idee??

Ook in Zweden hebben we de laatste dagen last van de regen. Na onze wandeling door Borlänge en ons hapje eten daar begon het. We hebben dus nog heerlijk kunnen wandelen in ons t-shirt want de temperatuur is goed.

Borlänge is een grote stad maar weer missen we de gezelligheid. Hier waren wel veel terrasjes maar die waren nog gesloten en dus zat er niemand. Veel mensen liepen er ook niet.

Jammer is dat toch dat de steden geen leuk centrum hebben. Geen uitnodigende winkel.

We gingen ook nog even bij een Lidl binnen en daar kwam ik deze zusters tegen. Ik had ze al op de parkeerplaats gezien.


In eerste instantie dacht ik dat ze een valhelm op hadden maar alle drie een valhelm dat leek me vreemd en ze waren met de auto. Met een "helm" op zal je niet mogen autorijden denk ik.
Ze gingen boodschappen doen en stiekempjes heb ik deze foto gemaakt.

Ik heb dit nog nooit gezien. Iemand van jullie een idee?

9 opmerkingen:

  1. haha een valhelm, maar ik werd wel nieuwsgierig : "Het meest in het oog vallende kenmerk van de Birgittinessen is hun hoofdbedekking: een zwarte sluier, met daaroverheen geplaatst een zogenaamde Birgittijnse kroon van witte band, die kruislings over het hoofd valt."
    ( https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-birgittinessen-osss ) heb ik weer wat geleerd dus ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit zijn zusters van de Birgittanessen orde. In Nederland hebben ze een klooster in Uden waar ze ook het religieus museum Krona mede runnen. Leon

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Ellen,
    Ik vond deze link:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Birgittinessen
    Veel plezier verder.
    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve mensen, ik ben de links gaan opzoeken en inderdaad de zusters van de Birgittinessen en de stichtster was een Zweedse. Nu heb ik 19 jaar in klooster gewerkt maar deze orde kende ik dus helemaal niet.
    Weer wat geleerd!!!!

    Bedankt!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat wordt een speurtocht op internet. Laat je het weten? Als je het gevonden hebt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh ik zie nu de reacties pas:))))

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Ellen, Las het nu pas de tante van Ed is zo'n zuster. Zij liep tot haar 65e in habijt en hoofddeksel. Was de dochter uit het grote gezin dat het klooster in moest. Is opgeklommen van 'dweilzuster' tot handwerkjuf en woont nu in Nijmegen in een beschermd wonen huis voor kloosterlingen. Ze is inmiddels 97. In NL hebben ze o.m. een klooster in Uden met een museum wat iemand ook al eerder schreef. Daar is nu een tentoonstelling die gaat over hoofddeksels, de geschiedenis en de verbinding. Zijn er geweest vond het erg interessant.
    https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/krona-als-hoofdzaak
    Het is tot 22 oktober dus misschien kunnen jullie nog een bezoekje brengen, de kruidentuin is ook erg mooi.
    Overigens is Birgitta of Brigitta een veel voorkomende Zweedse meisjesnaam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen Ilona. Zelf heb ik 19 jaar gewerkt als receptioniste in een klooster in Maastricht. Ik weet precies hoe dat gaat bij de zusters met rangen en standen ;) Deze zusters kende ik dus helemaal niet. Ik had ze nog nooit gezien ook niet in het klooster waar ik werkte en daar kwam ik dus wel van alles tegen, zusters, pastoors en zelfs een oud bisschop. Ik ga het het noteren van de tentoonstelling want het lijkt mij wel interessant. Bedankt!!!!

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.