Bezoekers

Volgers

zondag 16 juli 2023

Slotakkoord

In de nieuws app van RTL lees ik wel eens een artikel van "Slotakkoord"  Elke week geeft een lezer daar een inkijkje in zijn "slotakkoord".

Hoe denken mensen na over hun einde, welke muziek willen ze op hun uitvaart laten horen. Ze vertellen ook waarom ze kiezen voor bepaalde muziek en wat dit met hun leven heeft te maken. 
Ook lees je hoe ze over de dood denken. Komen ze weer terug of vinden ze het iets engs of wat gebeurd er.

Ieder heeft hier een eigen mening over. Mooi toch! Dit is iets waar je een eigen mening over mag hebben, toch.

Deze week ging het over Paul, een 47 jarige man. Hij staat vol in het leven en zijn keuze wat muziek betreft is I lived van OneRepublic 

Waarom kiest hij voor dit nummer? Haal uit het leven wat kan vindt hij.
Hij heeft een scheiding achter de rug en heeft een nieuwe relatie. Hij werd ziek en daardoor heeft zijn leven een flinke draai gemaakt.

De week ervoor ging het over Brenda, een 54 jarige vrouw die over haar leven verteld en alles wat daar bij hoort.

Als je het eens wil lezen dan klik op Slotakkoord

Ik vind het wel een verhelderend om te lezen hoe mensen over bepaalde dingen denken. 
Zelf denk ik ook wel eens over mijn eigen slotakkoord. Zoiets moet een mens toch eigenlijk eens ergens op papier zetten want als er iets gebeurd is vaak degene die alles moet regelen er maar half toe in staat.

Ik moet er toch maar eens voor gaan zitten.



16 opmerkingen:

  1. Er is inderdaad maar één ding echt zeker in het leven, we gaan dood. Denk dat het belangrijk is om daar in ieder geval met je partner (als je die hebt) over te praten of anders e.e.a. op papier te zetten en aan mensen laten weten waar dit papier ligt...Qua muziek ben ik er nog niet helemaal uit de lijst is te lang en dan moet het crematorium een week afgehuurd worden:-) maar ik wil graag op 2 speciale plekken verstrooid worden in het Zwarte Woud en Ierland (als dat mogelijk is natuurlijk). Een graf hoef ik niet ik zie teveel verwaarloosde graven overwoekerd met onkruid. De oma van Ed is ruim 20 jaar geleden overleden en wij gaan regelmatig speciaal naar haar graf om dit te verzorgen. Wil ook niet opgebaard liggen herinner mij maar zoals ik was in leven. Mijn moeder (86) wil er helemaal niet over praten we weten niet eens of haar verzekering wel waardevast is. Op zich snap ik dat wel want zij woont in een straat/hofje met veel ouderen van allemaal eind 80 en dan komt de dood regelmatig voorbij. Het is wel belangrijk zeker voor je nabestaanden. In Zweden is er ook iemand die een boek schreef over opruimen vóór je zelf sterft om je nabestaanden niet met een ontzettende berg rommel na te laten (döstädning). Hebben wij meegemaakt toen de moeder van Ed 6 jaar geleden overleed we zijn 6 weken bezig geweest om haar kleine huisje (70m2) op te ruimen. Zo had ze 150 paar schoenen, en zo'n 80 dekbedovertrekken. Echt ieder hoekje was volgestouwd met meuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat dat opruimen betreft Ilona ben ik ook wel eens mee bezig maar uiteindelijk wordt er toch weer van alles bewaard. Ik heb al een boel weggegooid en als we weer thuis zijn ga ik weer eens beginnen. Ik moet het bijhouden.
      Mijn 94 jarige moeder krijgt ook steeds meer in huis. Ik moet er niet aan denken als ik daar moet gaan opruimen.

      Mijn wensen staan in de computer en ook de adressen die een rouwkaart zouden moeten krijgen. Een advertentie wil ik pas als alles achter de rug is. Frits weet welke notaris ik heb en zou hij lastig gevallen worden door bepaalde mensen dan mag hij ze naar die notaris sturen.
      De muziek daar ben ik nog niet uit maar ik denk wel dat ik mijn wensen als ik ze klaar heb zal moeten uitprinten want Frits vergeet zoveel na al die keren narcose.
      Weer een taak voor me als we weer thuis zijn.
      Ik wil gecremeerd worden en wat het uitstrooien betreft heb ik altijd gezegd dat ik dat in zee wil maar zou Frits het ergens in de buurt willen, mocht ik het eerst overlijden dan mag hij dat zelf kiezen.

      Verwijderen
    2. Mijn bijna 81-jarige vader woont nog in ons gezinshuis, het staat op drie verdiepingen (én een grote schuur) helemaal vol met spullen, spullen en nog eens spullen. Krijg al buikpijn als ik eraan denk! Hij vind het onzin om nu te ruimen. Dat mag ik doen vindt hij, en wat ik met de spullen doen maakt hem niet uit. Als beloning krijg ik het huis! Zit wat in natuurlijk!

      Verwijderen
    3. Hahaha, mijn moeder zegt ook steeds kijk jij maar wat je ermee wil doen.

      Verwijderen
  2. Ik geloof dat je op de website van Monuta (hoef je geen lid voor te zijn of zo) wel handreikingen hiervoor kunt vinden. Wij hebben al jaren geleden deze zaken vast laten leggen bij de notaris, die tevens onze executeur testamentair is. Wij willen de neven en nichten hiermee niet belasten en de oudere generatie in de families vanzelfsprekend niet. Ook hebben we toen een goed gesprek gehad met een mevrouw, die uitvaarten begeleidt. Dat was ook zeer verhelderend. Je kunt e.e.a. laten noteren en daarna leef je gewoon door ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wieneke, wij hebben ons testament ook bij de notaris liggen. Ik heb 1 neef die de boel wil regelen want eerder had ik ook de notaris als executeur testamentair dus dat heb ik aangepast.
      Mijn vader zat in de crematorium wereld en zodoende weet ik er veel vanaf. Mijn wensen die ik nog op papier moet zetten zijn alleen voor mijn afscheid nodig en daar staat dus al wel wat van op papier.

      Verwijderen
    2. Wij hebben testamentair laten vastleggen dat de huisdieren - nu is er maar een, maar toen hadden we er vier - een bepaalde som geld krijgen uit de erfenis, zodat degene die zich over ze ontfermt niet ook nog eens voor de financiële kant hoeft op te draaien. Het is fijn en rustiger voor de achterblijver(s) als ze in de geest van de overledene kunnen handelen. Dus dingen opschrijven is altijd goed.

      Verwijderen
    3. Wieneke daar denk ik ook over. Dat is een heel goed idee. Dank je wel.

      Verwijderen
    4. Testament heb ik ook, maar daar staat niet in wat er tijdens mijn uitvaart moet gebeuren.

      Verwijderen
    5. Niekje dat klopt. Ik ga je tip bekijken. Dat lijkt me wel wat.

      Verwijderen
  3. Hoi Ellen, bij ons in een mapje 'voor wie achterblijft' heb ik voor mijn man een A-4tje met mijn wensen gedaan. Muziek mag hij zelf bedenken (hij heeft heel veel kennis van muziek zowel klassiek als modern als indie etc..) maar een nummer wil ik wel ten gehore brengen: Tears van The Beach Boys. Daarnaast wil ik dat iedereen een tompouce krijgt en een glas prosecco. Als ze koffie of thee willen kan dat natuurlijk ook. En verder mag hij het helemaal uitzoeken! En als hij er niet meer is, dan blijft dit achter voor wie zin heeft om zich over mijn uitvaart te ontfermen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb je goed geregeld zo. Je hebt me aan het denken gezet.

      Verwijderen
  4. Ik zit ook in een fase dat ik me bewust ben dat er dingen geregeld moeten worden. Er ligt al lang een brief van de begrafenisverzekering waarnaar ik wil bellen. Maar is toch lastig er aan te beginnen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lot, ik heb geen begrafenisverzekering. Ik heb het geld ervoor op een aparte rekening staan. Veel tierelantijntjes hoef ik niet maar een hapje en een glaasje om te toasten op mijn mooie leven mag niet ontbreken.

      Verwijderen
  5. Nog een tip en niet omdat ik graag reclame maak, maar ik heb onlangs een digitale organiser voor het leven besteld: https://www.mijnzakenoporde.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ga ik eens bekijken. Bedankt voor je tip Niekje :))

      Verwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.