Bezoekers

Volgers

dinsdag 24 oktober 2023

Frans Bromet

Een paar maanden terug zag ik dat er op tv een hondencursus met Frans Bromet zou uitgezonden worden. Door onze drukke tijd heb ik de serie opgenomen. Ik zal er vast wat van opsteken dacht ik.

Gisteren zag ik de eerste aflevering.

Ik heb er wel mee moeten lachen. Het is de bedoeling dat honden meer "vrij" gelaten moeten worden. De baas hoeft niet DE BAAS te zijn van de hond maar staat in dezelfde rangorde. Het zal mij benieuwen hoe dit werkt.

Ik zag een jonge vrouw met haar Beagle puppie. De pup moest leren los te lopen maar tja als een hond(je) iets ziet zoals onze Puck bijvoorbeeld een duif of een kraai dan kun je roepen wat je wil maar die vogel gaat voor en heeft de volle aandacht. Al sta jij te roepen met de lekkerste snoepjes en taartjes die vogel gaat gewoon voor. 

De Beagle pup zag een andere hond en liep mee totdat hij plots uit het gezichtsveld was. Oei een pup kwijt zijn in een bos is niet leuk maar de jonge vrouw mocht haar pup niet roepen. Ik zou toch wel lichtelijk in paniek raken als me dit zou overkomen maar de vrouw niet.
Samen met de trainer gingen ze lopen zoeken maar de pup was nergens te bekennen.
Totdat er een vrouw die met haar hond aan het wandelen was bij de jonge bazin kwam en vroeg of ze haar Beagle pup kwijt was. De vrouw had er namelijk eentje zien lopen.

Het is gelukkig goed gekomen maar of de pup er iets van geleerd heeft denk ik niet misschien de bazin wel?


Een hond kan niet voor zichzelf denken vind ik. 

Puck hoeft voor mij niet als een slavin achter me aan te lopen maar ze moet wel luisteren. Als Puck het in haar kop krijgt om midden op de weg te gaan liggen omdat ze een andere hond ziet dan zal ik toch de beslissing moeten nemen om haar aan de kant te krijgen al moet ik haar slepen. 

Ik wil niet dat ze onder een auto komt.

De serie is wel enig om naar te kijken en ik ga hem zeker af kijken 😊


7 opmerkingen:

  1. Een hond is een roedeldier en een roedel kenmerkt zich door een duidelijke structuur, dus ook een duidelijke leider. En zelfs een klein kind moet de rangorde in de gemeenschap leren, dus een (jonge) hond ook. Dat hoeft beslist niet op tirannieke wijze, maar er is ook geen absolute vrijheid. Dus iemand die een jonge hond vrij laat en geen duidelijke regels leert, maakt een gerede kans een ongeleid projectiel achter te laten en een beetje afhankelijk van soort en karakter wordt het een dominante/valse hond of een bange hond. Geen van beide is goed voor mens noch dier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kom op, zeg. De baas (m/v) is de packleader en iedere hond heeft kordate leiding nodig. Ik las 'slavinK' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Steeds vergat ik de afleveringen op te nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me een rare manier van opvoeden. Zeker in de stad is dat niet handig. Of als je een duur rashondje hebt dat je beter niet uit het zicht kunt laten omdat sommigen er niet voor schromen om die zo mee te nemen. Of als je een waakse en/of angstige hond hebt. Er zal vast een boodschap achter zitten, maar dit klinkt heel onverantwoord. Ik zou het niet leuk vinden als ik in een bos zomaar tegenover een groter formaat hond kom te staan waarbij de eigenaar 200 meter verderop met snoepjes staat te zwaaien! Dan doe jij het met Puck toch beter.
    Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het eerste wat ze bij mij moesten leren was het hier komen tijdens het los laten in het bos. Op mijn stem en nu ook met de komfluit. En Tjebby wacht nog wel eens twee tellen maar dan komen ze er aan racen Er volgt dan altijd een beloning . En dat geeft rust. in de opvoeding.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja we hebben ook met verbazing gekeken, en naar nog een aflevering, die was ook interessant. Laatste moeten we nog kijken.
    Onze Sienna is nogal eigenzinnig van zelfzelf denken we en ze is niet voldoende gecorrigeerd in de eerste anderhalf jaar van haar leven. Ze heeft heel erg de neiging haar eigen plan te trekken en gaat er als een speer vandoor als ze verderop iets ziet waarvan ze denkt dat dat wel leuk is. Gelukkig houdt ze de baas wel erg goed in de gaten, zodra die bv andere kant oploopt komt ze razendsnel terug of een handgebaar werkt ook goed maar als ze dan niet een verder commando krijgt is ze zo weer weg.
    Vandaag moest ze ruim uur thuis blijven en toen we terugkwamen was de keuken grote puinhoop, alles waar ze bij kon lag op de grond en wat al op de grond lag was verplaatst, niet aan geknaagd of zo gelukkig. Vrijdag had ik vlees gestoofd en dat stond in de schuur af te koelen, helaas met een slecht passende deksel en toen ze er langs liep was ze weer zo razendsnel dat er een deel opgegeten was voor baasje het doorhad. Veel te vet natuurlijk, na uurtje kwam grootste deel er weer uit en na is de diarree ook weer over. Maar daar leert ze niks van ben ik bang.
    Verder zijn we wel blij met haar hoor 🤔😁

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jullie zijn het ook met me eens dat een vrij opvoeden geen doen is. Ik denk dat de mensen veel te ver gaan net als soms met kinderen. Je kunt goed zijn voor een hond maar jij bent wel de leider. Ellen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie of bericht achterlaten vind ik altijd leuk en kan altijd via dit formulier.